Hårinpackning med naturliga ingredienser

Hårinpackning med naturliga ingredienser

Som jag skrivit om tidigare gick jag över från att använda Urtekrams ekologiska schampon till att använda en nopoo-tvål för ett par månader sedan. Det fungerade väldigt bra till en början, men efter ett tag började mitt hår krångla lite. Det blev väldigt fettigt och konstigt direkt efter tvätt, så jag insåg att jag behövde någon form av kur för att få det att fungera bra igen. Jag fick då ett jättebra recept på en hårinpackning av en vän. Den innehåller bara naturliga ingredienser, de flesta hittar man i köket!

De som sett Pippi Långstrump som liten kanske känner igen att hon, efter att ha fått ägg i håret, hävdar att äggula är bra för håret. Och det stämmer, faktiskt! Att tvätta håret med ägg är ett riktigt gammalt knep som användes långt innan man kommit på tanken att uppfinna schampo. Den inpackning jag använder innehåller just äggula och här är alla ingredienserna jag använder:

 • Äggula
 • Honung
 • Majonnäs
 • Mandelolja eller Arganolja

Hårinpackning med naturliga ingredienser

Jag har ganska långt hår, så jag tar två äggulor. Resten höftar jag, men brukar vara snål med oljan då jag tidigare har råkat använda för mycket olja i håret, vilket gör att håret ser rätt fett ut efteråt. Jag tycker det räcker med ett par droppar. Jag gillar verkligen att man kan gå ut i köket och göra en blandning av det man tänker tvätta håret med. Det känns rent och naturligt, men kanske mindre praktiskt då man reser bort.


När jag använder inpackningen masserar jag in den i håret efter att jag har tvättat med min nopoo-tvål. Jag låter det sedan verka i 5 minuter och sedan sköljer jag ur med ljummet vatten. När man tvättar håret med ägg ska man inte använda hett vatten, för då kan ägget stelna så att man snarare får äggröra i håret. Om man tycker att det är krångligt att applicera inpackningen med händerna kan man hälla över den i en gammal schampoflaska och hälla över håret.

Hårinpackning med naturliga ingredienser

Resultatet blir att mitt hår blir mjukt och fint igen och håller sig så de kommande tvättarna med nopoo-tvålen. Efter ett tag blir det fettigt igen och då gör jag en ny inpackning. Hittills har jag behövt göra det en gång i veckan.

En sak jag har tänkt på när det gäller nopoo är att håret känns lite strävare än vad man är van vid. Eftersom man inte längre tillsätter mineraloljor som finns i vanliga schampon slipper man få en hinna på håret och det gör att det blir lite mer strävt, trots att det ser lika mjukt och fint ut. Jag tycker också att håret tar längre tid på sig att torka, men det kanske är inbillning? Eller så är det fullkomligt logiskt att vattnet dröjer kvar längre i håret när man inte har en hinna av mineraloljor på stråna.


Kommentarer

 1. Julia

  Hej! Så fina inlägg du gör! Jag har själv försökt med olika no poo-tvättar (bikarbonat, honung, aleppotvål o schampotvål) men mitt hår verkar inte gilla det alls, månader går och det blir bara värre – tillslut har jag som en stor tvålkaka i huvudet. Min räddning har fått bli Maria Åkerbergs organiska schampo. Men nu har jag en helt annan undran… Många har skrivit att de inte använder surskölj efter sin no poo-tvätt, det jag funderar över är om det inte då sliter mer på håret eftersom man öppnar fjällen på hårstråna när man rengör dem. Tanken med surskölj el balsam är ju för att stänga fjällen igen så de inte hakar i varandra och slits sönder snabbare. Vet du något om detta eller läst något? Jag tänker om no-pooRengöring kanske inte öppnar fjällen så mycket att det faktiskt inte slits i den grad vanliga (miljöskadliga) schampon gör?

  Oj vad långt inlägget blev, hoppas du orkade läsa allt. 🙂
  Allt gott,
  Julia

  1. Tack så mycket, Julia! Skönt att du hittade något som funkade till slut. Jag skriver om min upplevelse och vad som funkar för mig här, men det är så olika för olika hår. Man får prova sig fram. Jag tänker också att man får ge det lite tid innan man tvättat ur alla skadliga ämnen ur håret. Jag har hört att vissa gjort det på ett par veckor men för andra tar det flera månader. För mig funkade inte nopoo alls första gången, men efter att ha använt Urtekrams schampon som ”övergångsschampo” under en tid funkar det nu bättre än första gången jag provade.

   Tyvärr har jag inget svar på din fråga. Det finns en stor grupp på Facebook som heter No Poo (no schampoo) med över 6000 medlemmar. Du kanske kan prova att ställa din fråga där? Någon borde veta svaret på den! Gruppen är på engelska dock. Nopoo-rengöring sliter ju mindre på håret i alla fall, men just ifall de öppnar fjällen mindre vet jag inte. Om du får ett bra svar på denna fråga får du gärna återkomma med det. Det vore jätteintressant att veta!

Kommentera