
Kycklingbollar med sötpotatisfries och avokadoröra
Jag gillar att berika mat med lite extra grönsaker och i det här receptet på kycklingbollar gör jag just det. Bollarna innehåller nämligen lite riven zucchini, vilket gör dem extra saftiga och goda. Jag använder kycklingfilé som jag mixar och formar till bollar (eller snarare klumpar, men hur gått låter det med kycklingklumpar?), men det går lika bra att använda kycklingfärs.
Bollarna passar utmärkt till en middag, som här med sötpotatisfries och avokadoröra men de är också väldigt goda att äta som de är om man doppar dem i en god sås. Kycklingbollar med avokadoröra blir lätt ett matigare snacks eller ett mättande mellanmål.
Kycklingbollar, ca 4 port:
- 1 kg kycklingfilé eller kycklingfärs
- 1/2 zucchini
- 1 vårlök
- gräslök efter smak
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 chili
- salt och peppar
- smör eller kokosolja till stekning
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Hacka kycklingfiléerna i större bitar och lägg dem sedan i en stor skål. Mixa med stavmixer så att det får en färsliknande konsistens.
- Riv zucchinin och hacka vårlök, gräslök, vitlök och chili och blanda med kycklingen. Salta och peppra efter smak.
- Hetta upp en stekpanna och klicka ut små klumpar av kycklingblandningen i den. Stek ca. 2 minuter på varje sida och lägg sedan i en ugnssäker form. Låt stå i ugnen tills kycklingbollarna blir genomstekta, ca. 15 minuter.
Sötpotatisfries, ca 4 port:
- 3 stora sötpotatisar
- kokosolja
- salt och peppar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala sötpotatisarna och skär i avlånga, tunna stavar.
- Skölj sötpotatisarna och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper i ett så tunt lager som möjligt. Ringla över kokosolja och krydda med salt och peppar.
- Låt stå i ugnen i ca 30-40 minuter, rör gärna om då och då.
Avokadoröra:
- 2 avokados
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- salt och peppar
Gör såhär:
- Mosa avokado och pressa ner vitlöksklyftan med en vitlökspress.
- Tillsätt olja, salt och peppar. Blanda noggrant.

Som snacks eller som en hel middag. Jättegott!
Ser fantastiskt gott ut! Särskilt sötpotatisfries är jag sugen på att testa, de ser härligt krispiga ut.
Har testat dina minipajer och bloggar om dem idag, med länk till dig.
Trevlig helg! / Birgitta
Vad kul att du bloggar om mina minipajer, och tack för länken! Hoppas att du tyckte de blev goda. 🙂 /Josefin