Nötig rotfruktspaj

Nötig rotfruktspaj

Vegetariskt är så härligt! Här är en rotfruktspaj som jag brukar göra ibland som är fri från gluten och mjölk samtidigt som den är vegetarisk. I botten använder jag blomkål, men jag har också i hasselnötter vilket gör den extra god. Den nötiga touchen är verkligen pricket över i:t.

Paj är perfekt matlådemat, tycker jag. Det är enkelt att ta med samtidigt som det är gott till lunch tillsammans med lite sallad.

SONY DSC

Botten:

  • 1/2 blomkålshuvud
  • 2 ägg
  • 1 msk fiber husk
  • 1 dl hasselnötter
  • salt och peppar

Fyllning:

  • 2 morötter
  • 3 palsternackor
  • 300 g kålrot
  • 1 röd lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • kokosolja
  • timjan, oregano och basilka salt och peppar

Äggstanning:

  • 3 ägg
  • 2 dl kokosgrädde
  • salt och peppar

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mixa hasselnötterna i en matberedare eller mixer, alternativt hacka dem fint. Lägg dem åt sidan.
  3. Mixa blomkål i en matberedare så att de blir som ett grovt mjöl. Lägg blomkålen i en skål och kör i micron i 3 minuter, alternativt koka i vatten i 3 minuter. Låt svalna och lägg sedan ett par nävar av blomkålen på en diskhanduk, vik in kanterna och pressa ut vattnet med hjälp av händerna. Lägg den pressade blomkålen åt sidan och upprepa sedan samma procedur tills all blomkål har pressats på vatten.
  4. Blanda blomkål med hasselnötter, ägg, fiber husk samt salt och peppar efter smak. Tryck ut i en pajform och förgrädda i mitten av ugnen ca. 10-15 minuter.
  5. Förbered fyllningen under tiden. Riv morötter, palsternackor och kålrot grovt på ett rivjärn.
  6. Hacka lök och pressa vitlöksklyftor. Fräs i kokosolja på medelvärme tills löken fått lite färg. Tillsätt de rivna rotfrukterna och stek tills de mjuknat. Krydda med örter, salt och peppar.
  7. Vispa samman ägg och kokosgrädde och krydda med salt och peppar.
  8. Lägg rotfruktsblandningen i det förgräddade pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i ca. 30-40 minuter.

Servera med färsk ruccola och tomat.

Nötig rotfruktspaj

Kommentarer

  1. Pingback: Sockerdetox på mitt sätt - Ekoista

Kommentera