naturlig sötning

Baka sockerfritt med naturlig sötning

Definitionerna om vad som är sockerfritt kan variera. Jag brukar säga att jag bakar sockerfritt men när det kommer fram att jag använder frukt som sötning brukar det komma en del frågor. Jag tänkte i det här inlägget göra så gott jag kan för att beskriva varför jag gör detta valet.

När jag säger sockerfritt brukar jag egentligen syfta på ”fritt från raffinerat socker”. Anledningen till varför jag uttrycker mig lite slarvigt på detta sätt är för att det blir enklare att säga, helt enkelt. Jag använder inte heller sötningsmedel när jag bakar, men det kan hända att jag i väldigt sällsynta fall köper någon chokladbit som är sötad med sötningsmedel som t.ex. stevia. 

Det finns mycket gott man kan äta trots att man äter sockerfritt och jag tycker absolut att man ska kunna unna sig något gott ibland. Det handlar dock om att hitta det sätt som fungerar för en själv och som man själv mår bra av. Om man är sockerberoende eller har väldigt högt sötsug kanske det inte går att äta varken frukt, socker eller sötningsmedel men om så inte är fallet tycker jag absolut att man ska kunna söta med frukt eller honung ibland.


sötning

Honung, dadlar och banan är det jag oftast sötar med när jag bakar sockerfritt.

Sötning med frukt

Det socker som finns i frukt är samma typ av socker som vitt socker. Sockret i sig är alltså inte nyttigare, men det är ändå skillnad på att äta frukt och vitt socker. Frukt innehåller, förutom fruktsockret, vitamin, mineraler och fibrer. Till skillnad från vitt socker får man faktiskt i sig nyttigheter av att äta frukt vilket gör det till ett bättre alternativ.

När man äter en frukt bryter kroppen ned den mycket långsammare än vitt socker. Det höjer därför inte blodsockret lika snabbt. En annan fördel med frukt är att det ger en mättnadskänsla som inte vitt socker ger.

Trots att frukt är bättre än socker betyder det inte att det är bra att äta det i obegränsade mängder men jag tycker ändå man kan använda det i bakning. Jag använder mig mest av banan och dadlar, men det går också att använda t.ex. rivet äpple eller päron i bakverk.

Här är några exempel på bakverk som är bakade med frukt.

Bakat med frukt

På bilderna syns mugcake med jordnötsåschokladkaka och brownie.

Sötning med honung

Honung är väldigt sött och påverkar blodsockret på ungefär samma sätt som vanligt socker gör. En del brukar argumentera för att honung innehåller mycket nyttiga ämnen och därför är bra för kroppen, men mängderna är så pass små att det inte är värt att äta honungen för näringsämnenas skull. Däremot har honung olika egenskaper som är bra, exempelvis att det är bakteriedödande.

Jag väljer att använda honung ibland eftersom att det är en naturlig produkt. Honung är så pass sött att det räcker att ta bara litegrann och personligen har jag svårt att överäta honung. Det gör att jag tycker att det är en sötning som fungerar, men jag försöker att inte äta det för ofta. 

Jag använder honung rätt sällan, men här är två grejer jag brukar göra med lite honung: stekt äpple med mandelcrunch och vaniljsås  och chokladbräck.

Sötat med honung

Sötningsmedel

Jag undviker sötningsmedel och är därför inte så insatt i vilka som finns. Det finns en del olika sötningsmedel som inte påverkar blodsockret, så de kan vara ett bra alternativ för den som tycker att de mår bra av det. Exempel på naturliga sötningsmedel är erythritol och stevia.

Personligen har jag lätt att äta mycket av saker som innehåller sötningsmedel och jag anser själv att det påverkar hjärnan på exakt samma sätt som socker. Om man har problem med sockerkänslighet eller sockerberoende är inte sötningsmedel ett speciellt bra alternativ. Det triggar hjärnans belöningssystem och vissa personer har lätt att överäta bakverk med sötningsmedel.

Andra typer av socker

Det finns en rad olika typer av socker som sägs vara bättre än raffinerat socker. Agavesirap, kokossocker, björksocker m.m. är exempel på detta. Jag brukar inte använda mig av dessa. De kan påverka både hjärna och blodsocker på samma sätt, trots att de bättre än vitt socker.

Ibland hör man argument om att socker som inte kommer från sockerbetan ska vara bättre men det är inte själva sockerbetan som är problemet, utan raffineringen. Att det kommer från en annan råvara är egentligen ungefär samma sak eftersom att man även där har utvunnit och raffinerat sockret från den ursprungliga råvaran. 

Trots detta är t.ex. björksocker och kokossocker utvunna på ett bättre sätt än vitt socker och de kan därför räknas som mer naturliga. När man väl väljer socker kan dessa alternativ vara bättre, men det är fortfarande inget man bör äta för ofta.

Sammanfattning

  • Frukt påverkar inte kroppen på samma sätt som vitt socker, men man bör ändå inte äta för mycket.
  • Om du vill äta socker, gör det, men välj hellre naturligt socker än vitt socker.
  • Om du har problem med sockerberoende kan du behöva avstå alla typer av socker och sötningsmedel.
  • Det är absolut okej att unna sig, men tänk på att göra det på ett sätt som du och din kropp mår bra av.

Chokladbollar

På bilden syns mina supergoda chokladdoppade rawbollar med smak av lakrits.


Kommentarer

  1. Intressant läsning, tycker också det är svårt med definitionen sockerfritt i recept. Lyckligtvis är jag inte beroende eller liknande av socker eller sötma så kan liksom du ”spela” lite med sötma även om jag försöker undvika det så mycket som möjligt.

Kommentera