Stekt äpple med mandelcrunch och vaniljsås
När man har en period där man lyckats vara helt fri från raffinerat socker kan man börja se det söta och goda i vardagliga saker som frukt. Här är en efterrätt som jag gör någon gång då och då: stekt äpple med mandelcrunch och vaniljsås. För mig känns den lyxig och god! Dessutom får man i sig frukt, mandel och nyttiga fetter. Den passar både till vardag och fest!
Det enda socker som är tillsatt i denna efterrätt är 1 tsk honung. Jag brukar till och med ta ännu mindre eller ingen sötning alls. Ibland räcker det med det söta som kommer från frukten, tycker jag.
Receptet nedan räcker till en stor portion eller två mindre. Det går att steka en banan tillsammans med äpplet för att utöka portionsstorleken eller få mer sötma.
Stekt äpple:
- 1 äpple, skuret i bitar
- 1 tsk kokosolja
- kanel och kardemumma efter smak
Mandelcrunch:
- 10-15 mandlar, hackade
- 1/4 dl boveteflingor
- smör eller kokosolja att steka i
Vaniljsås:
- 1/2 dl cashewnötter
- 1/2 dl vatten
- 1 tsk äkta vaniljpulver
- 1 tsk honung
- ev. 1/2 tsk fiber husk
Gör såhär:
- Då äpplena är godast när de fortfarande är varma är det bäst att börja med vaniljsåsen. Mixa alla ingredienser i en mixer tills konsistensen blir slät. Nötterna ska mixas sönder nästan helt så att det inte är några större nötbitar i såsen, så det kan behöva mixas en stund. Tillsätt fiber husk om såsen blir för tunn och rör då och då under ca. 5 minuter så att det inte blir klumpar. Det går också att tillsätta mer nötter för en krämigare sås.
- Hetta upp en stekpanna och ha i rikligt med smör eller kokosolja. Tillsätt mandlarna och boveteflingorna och rör om ordentligt. Alla boveteflingorna ska bli ”blöta” av fettet. Stek på hög värme tills crunchet får en gyllenbrun färg. Rör hela tiden.
- Hetta upp en stekpanna och ha i kokosolja. Tillsätt äppelbitarna, kanel och kardemumma och stek på medelvärme under omrörning. När äppelbitarna mjuknat (efter ca. 5 min) är det klart.
- Lägg upp äpplen och vaniljsås och toppa med mandelcrunchet. Servera direkt!
Kommentera