Mugcake med jordnöts- och chokladsås

Mug cake – en härlig helgfrukost

När man är ute och reser och bor på hotell är ju hotellfrukosten en av de bästa sakerna. Utomlands brukar det ofta finnas en hel del sötsaker på frukostbuffén, vilket kan tyckas lite konstigt när man inte är van med detta. Jag är en sådan person som älskar sött och har tidigare alltid tyckt att sötsakerna på frukostbuffén varit pricken över i:t.

Att äta bakverk med raffinerat socker är ungefär den sämsta starten på dagen som jag kan få. Socker till frukost gör inte bara att jag får en energidipp ett par timmar senare utan det gör också att jag lägger en dålig grund för resten av dagen – jag mår verkligen inte bra av socker.

Nu när jag insett detta är hotellfrukostar med bakverk ett minne blott, men jag gillar fortfarande när saker smakar sött. Jag försöker hålla mig till osötade frukostar så gott det går, men ibland på helgen känner jag att jag vill, och kan, unna mig något av det sötare slaget. Idag blev det en sådan här mug cake. Fortfarande sött och gott, men ändå en bättre start på dagen än hotellfrukostars bakverk med raffinerat socker.


Mug cake med jordnöts- och chokladsås

 • 1 banan
 • 2 dadlar
 • 1 ägg
 • 1 msk boveteflingor
 • 1 msk kokosflingor
 • 1/2 msk sesamfrön
 • 1/2 krm äkta vaniljpulver
 • 1/2 krm kanel
 • 1/4 krm kardemumma
 • 1 tsk jordnötssmör
 • 1 tsk kakao
 • 1 tsk hett vatten

Gör såhär:

 1. Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare och häll smeten i en mugg som rymmer minst 3-4 dl.
 2. Kör i micron i 2 minuter och vänd sedan upp kakan på ett fat.
 3. Blanda samman jordnötssmör, kakao och hett vatten och rör ordentligt tills det får en jämn konsistens. Häll såsen över kakan och toppa med t.ex. gojibär och bipollen.

Mugcake med jordnöts- och chokladsås


Kommentarer

 1. Pingback: Baka sockerfritt med naturlig sötning - Ekoista

Kommentera