Sockerfritt julfika

Sockerfri jul – går det?

Det finns så mycket att se fram emot när julen börjar närma sig, inte minst för maten och alla godsaker man kommer att få stoppa i sig. När jag tänker på julen är maten såklart en av de första sakerna jag tänker på, men det finns även en annan sak jag tänker på, något som kastar en mörk skugga över hela julen. Av alla jular som jag har firat är det så många som slutat med magont för min del.

Jag har alltid tyckt det varit jobbigt att jag inte tålt att äta vad som helst, så jag har stått inför två val: att gå miste om en massa godsaker på julbordet eller att äta vad jag vill och sedan få jätteont i magen. Ofta har det blivit så att jag stoppat i mig mängder av mat och julgodis och sedan inte mått bra. Speciellt godis är något jag har svårt att sluta äta när jag väl har börjat och det är så många gånger det blivit alldeles för mycket. Dessutom pågår ätandet under hela julen, ja, egentligen under hela december med allt julfika och julgodis som ska ner.

Jag tycker generellt att man ska unna sig om man vill och kan under julen, men samtidigt finns det många som vill utesluta eller äta lite mindre socker även under julen. Eller speciellt under julen. Det här inlägget är för dem.


För enkelhetens skull skriver jag i detta inlägg om en ”sockerfri jul”, men tipsen är även för dig som vill hitta sockerfria alternativ ibland och ”bara” hålla sockerintaget på en rimlig nivå.

Planering, kreativitet och pepp

Om man vill hoppa socker under julen krävs det en del planering. Ofta när det erbjuds vanligt fika är det lätt att man blir sugen, så därför behövs sockerfria alternativ som man kan äta eller dricka vid sådana tillfällen. Det gäller att vara kreativ och hitta det som fungerar bra. När andra äter pepparkakor går det att äta sockerfria pepparkakor men det går också att äta pepparkakskryddat fröknäcke med någon god ost eller ingefärsdricka istället för glögg. Det finns mycket gott att unna sig utan att man ska behöva må dåligt!

Att gå mot strömmen på detta sätt kanske inte är så lätt, men det finns alltid fler som gör samma grej. Det finns grupper på Facebook och forum på nätet, eller kanske tänker någon i din omgivning i samma banor? Hitta pepp hos andra, så blir det också lättare! Dessutom: ha hela tiden i åtanke varför du faktiskt gör detta. Om man t.ex. mår dåligt av för mycket socker eller riskerar att tappa sitt sockerfria flow helt och hållet kanske man helt enkelt inte vill få i sig en massa socker. Då är det vad som är viktigast, oavsett vad omgivningen säger.

Julgodis och bakverk för en sockerfri jul

Om man äter frukt finns det en hel del alternativ som är fria från raffinerat socker men istället sötade med frukt, som tex dadlar.

Förra året bakade jag pepparkakor som jag sötade med honung men i år sötade jag istället med dadlar. Det funkade utmärkt! Varför inte testa dessa sockerfria pepparkakor eller sockerfria saffransmuffins?

Sockerfria pepparkakor och saffransmuffins

När alla andra fikar kan du enkelt slänga ihop en saffransmoothie som innehåller banan, mjölk och saffran. Det är både fräscht och mättande!

Saffransmoothie

Även chokladdoppade rawbollar eller chokladbräck är riktigt goda, sockerfria alternativ till julgodiset.

Chokladbollar
Chokladbräck

Jag testade göra ingefärsdricka som jag blandade med lite äppelmust. Det blev ett syrligt, alkoholfritt och gott alternativ till glögg. Det går också enkelt att höra egen sockerfri glögg med hjälp av vin och glöggkryddor. Här är receptet på ingefärsdrickan jag gjorde:

Ca. 3-4 stora muggar:

  • 1,5 liter vatten
  • En citron
  • 1 bit ingefära, ca 1-2 cm

Gör såhär:

  1. Dela ingefäran i bitar och skala citronen och skär skalet i mindre bitar. Skär citronklyftorna i mindre bitar.
  2. Lägg allt i en kastrull och häll på vattnet. Koka upp och ta bort från värmen direkt det kokat upp.
  3. Drick direkt eller låt svalna och värm upp innan servering. Blanda ingefärsdryck med äppelmust eller drick den som den är. Jag använder Kullamust som är fri från tillsatt socker.

SONY DSC


Kommentera