Torskbiffar med sötpotatissallad och avokadokräm
Ibland händer det att jag fotar något jag lagat och helt enkelt glömmer bort att lägga upp receptet på bloggen. Dessa torskbiffar med sötpotatissallad och avokadokräm lagade jag och tog bilder av för ungefär ett halvår sedan och nu kom jag av en slump på att jag aldrig har lagt upp receptet här. Tråkigt, men det är ju bättre sent än aldrig!
Att få smak på torsk är inte alltid det enklaste, men om man gör färs av den och använder till biffar går det att få det riktigt smakrikt och saftigt. Detta är en rätt med många härliga smaker och färger, en fröjd för både smaklökarna och ögat.
Torsbiffar:
- 400 g torskfilé
- 1/2 gul lök
- 1 stor palsternacka
- 1/2 lime
- 1/2 chili
- 1 ägg
- 1 cm ingefära
- 1 krm vitlökspulver
- salt och peppar
- 3 msk sesamfrön
- 2 msk riven kokos
- olivolja och/eller smör
Sötpotatissallad:
- 1 stor sötpotatis
- 30 g ruccola
- 100 g coctailtomater
- 30 gram alfaalfagroddar
- granatäpplekärnor
- olivolja
Avokadokräm:
- 1 avokado
- 1/2 dl majonnäs
- 1/2 msk pressad citron
- örtsalt
Gör såhär:
- Skala sötpotatisen och skär i tärningar. Koka i saltat vatten i ca. 15 minuter. Häll bort vattnet och låt svalna.
- Mixa torskfiléerna till en färs med stavmixer eller hacka i mycket små bitar så att det får en färsliknande konsistens.
- Hacka lök, chili och ingefära. Riv palsternackan grovt. Riv skalet på limen och pressa ur saften. Rör samman med torskfärsen tills det blandats väl. Tillsätt ägg, salt och peppar. Forma färsen till bitar.
- Blanda sesamfrön med riven kokos och vänd bitarna i blandningen. Stek på medelvärme i ca. 5 minuter på varje sida.
- Skär tomaterna i klyftor och blanda tillsammans med sötpotatis, ruccola och groddar. Garnera med granatäpplekärnor och ringla över olivolja.
- Mosa avokadon och blanda med majonnäs och pressad citron. Smaksätt med örtalt.
Kommentera