Grönsaker i säsong

Att välja mat efter säsong

Att få tag i vilka råvaror man vill i butik, oavsett säsong, börjar kännas alltmer som en självklarhet. På något sätt börjar vi glömma bort att alla råvaror inte har säsong året om, men samtidigt vet vi också att jordgubbarna som finns att köpa på vintern inte alls kan mäta sig med de man köper under sommaren – varken i pris, smak eller kvalitet. Såhär är det egentligen med många råvaror. De är bäst under olika tider av året och  faktum är att det dessutom är bättre för miljön att välja mat efter säsong.

säsongsmat.se har man skapat ett helt koncept kring detta och byggt upp en webbsida och en app där man enkelt kan slå upp olika råvaror och få reda på när de har säsong. Såhär beskriver Säsongsmat detta:

Exakt vad som menas med ”säsongsmat” beror lite på vilket perspektiv man har – miljö, smak, pris, näringsinnehåll… – men det det fantastiska med säsongsmat är att de alla ofta sammanfaller. […] Mat är i säsong när den smakar bäst, och kan komma från produktion till matbordet på ett så miljövänligt, billigt och enkelt sätt som möjligt.

Mer säsongsmat 2016

Jag har hittills inte varit speciellt duktig på att välja mat efter säsong, men tanken har slagit mig att jag ska tänka mer på det under det nya året. Det känns lite ovant att välja råvaror efter säsong, men just därför tror jag att det kan vara bra att tänka på det ännu mera. Jag brinner både för mat av god kvalitet och med god smak samt för miljöfrågor. Och hur kul är det egentligen att äta en smaklös, dyr grönsak som dessutom har framställts eller transporterats på ett sätt som är mindre bra för miljön?

Grönsaker i säsong just nu

På bilden nedan syns lite grönsaker där alla, utom zucchinin, är i säsong just nu:

 • Palsternacka: Har säsong året runt och är utmärkt som vintermat.
 • Morot: Har säsong året runt.
 • Rödbeta: Har säsong året runt.
 • Rotselleri: Har säsong året runt, förutom under juli och augusti.
 • Zucchini: Har säsong under maj-december och är alltså inte en vintergrönsak.
 • Rödkål: Har säsong under större delen av året, förutom under försommaren och sommaren.

Grönsaker i säsong

Förutom dessa är även dessa råvaror i säsong just nu: groddar, grönkål, gul lök, gulbeta, hummer, mandelpotatis, persiljerot,  pilgrimsmusslor, pumpa, purjolök, rådjur, räkor, rättika, sill, smörgåskrasse, svartrot, vitkål, äpple och många, många fler.

Mer information om alla vilka råvaror som är i säsong finns på säsongsmat.se eller i deras app ”Säsongsmat” som finns i AppStore.

Säsongsmat iPhoneSäsongsmat iPhone

Kommentarer

 1. Vilken bra app och sida, tack för tipset! Den ska jag ladda hem.
  Har försökt äta mer efter säsong i närmare två år nu och nu kan jag inte riktigt förstå att jag tyckte det var lite tråkigt i början. För precis som du skriver så smakar maten mycket godare när man äter efter säsong, det blir billigare och enklare att välja ekologiskt och att faktiskt ”tvingas” att variera sig över året är ju bara bra så att man får längta och se fram emot gott att äta. Bara plus alltså!

  Ha det fint/
  Elin

  PS. Blev så inspirerad nu att skriva något om det själv, det var längesedan jag skrev något om det 🙂

Kommentera