nyttiga frukosttips

Nyttig och mättande frukost

En viktig sak att tänka på när man försöker hitta en bra frukost är att anpassa den efter hur hungrig man är och hur snabbt man blir hungrig igen. Om man är hungrig på morgonen finns det ingen idé att hålla igen, men om man inte är det går det ju faktiskt bra att vänta med att äta.

Jag äter är ofta hungrig på morgonen och förmiddagen och blir snabbt hungrig igen när jag ätit. Jag har märkt att jag inte är speciellt hungrig direkt jag vaknat men när jag kommit iväg hemifrån börjar det knorra i magen. Därför brukar jag bara steka ett ägg att äta på morgonen hemma och sedan ta med mig frukost som jag äter när jag kommit fram till jobbet. Ofta blir det chiapudding med lite frukt, nötter och frön. På det klarar jag mig sedan fint ända fram till lunch och behöver inte gå runt och vara sugen på att äta hela förmiddagen.

En annan grej när det gäller att hitta frukostar som inte består av en massa snabba kolhydrater eller onyttigheter är att man kan behöva tänka om litegrann. Man behöver inte äta macka till frukost, utan det går att äta en vanlig måltid mat på morgonen. Om det finns något över från middagen kan det vara ett utmärkt alternativ. Själv är jag inte så sugen på middagsmat på morgonen, men min sambo brukar äta vanlig mat till frukost ibland. Det är såklart en smaksak, men jag tycker inte man ska glömma bort det alternativet. Det gäller att tänka utanför boxen!


Bra frukostar

Här nedan har jag samlat sex olika frukostar som, enligt mig, är bra. De är både mättande, nyttiga och goda. Kanske passar inte alla frukostar alla personer dock, t.ex. om man avstår frukt helt och hållet. Jag har ändå försökt variera förslagen så att det ska gå att hitta inspiration oavsett hur man äter.

1. Kokosyoghurt med nöt- och frömüsli

Kokosyoghurt med nötmüsli

Det här är en väldigt god och krämig youghurt som man enkelt gör själv av bär och kokosmjölk. Tillsammans med en müsli som är gjord på frön och nötter får man en mättande frukost som man håller sig länge på.

Kokosyoughurt

 • 1 dl jordubbar eller andra bär
 • 2 dl kokosmjölk

Gör såhär:

Mixa i matberedare eller mixer till en slät och krämig youghurt.

Nöt- och frömüsli

 • 2 msk grovhackade hasselnötter
 • 2 msk solrosfrön
 • 1 msk pumpakärnor
 • 1 krm äkta vaniljpulver
 • 1 krm kanel
 • 1/2 kryddmått kardemumma

Gör såhär:

Blanda nötterna och kryddorna ordentligt och strö sedan över yoghurten.

2. Smoothie med avokado och babyspenat

Smoothie med avokado och babyspenat

Denna smoothie är god och mättande och funkar bra att mixa och ta med sig om man har lite bråttom på morgonen. Den kan man enkelt dricka i farten!

1 smoothie:

 • 1 avokado
 • en näve babyspenat
 • 1/4 gurka
 • 1/2 – 1 dl vatten

Gör såhär:

Mixa alla ingredienser i matberedare eller mixer. Tillsätt vatten tills önskad konsistens har uppnåtts.

3. Minipajer med avokado- och äggröra

Minipajer med avokado- och äggröra

Dessa minipajer med avokado- och äggröra kräver lite mer förberedelse, men det är enkelt att förbereda både pajbottnar och röra i förväg för att det ska gå snabbt att göra iordning på morgonen. Jag brukar göra en omgång pajer och lägga i frysen, så kan jag enkelt ta fram dem när jag behöver. De går att äta med röran som jag har med i receptet eller med mosad avokado med örtsalt, lite bär eller en god skagenröra.

4. Chiapudding

Chia- och psylliumpudding med carob

För mig har chiapudding blivit en riktig klassiker! Jag gör den ofta och i olika variationer. En favorit just nu är att smaksätta med vaniljpulver eller kakao. Basreceptet för chiapudding är väldigt enkelt och det går att använda kokosmjölk, mandelmjölk, havremjölk eller vanlig mjölk till den.

Till chiapudding går det att äta exempelvis frukt, bär, nötsmör, nötter eller kakaonibbs, men den är också god som den är.

Chiapudding original:

 • 2,5 dl kokosmjölk (eller annan, valfri mjölk)
 • 2 msk chiafrön
 • 1/2 tsk äkta vaniljpulver (valfritt)

Gör såhär:

Blanda alla ingredienser och låt puddingen stå svalt några timmar, gärna över natten. Rör gärna om efter att den fått svälla en stund.

5. Fröknäcke

Fröknäcke

Fröknäcke är också en bra uppfinning för den som vill ha något att knapra på till frukost. Jag brukar använda mig av Cecilia Folkessons recept på fröknäcke, men det finns många fler recept att hitta på nätet.

Jag brukar äta fröknäcke med exempelvis avokado, aubergineröra eller raw cream cheese. Om man äter mjölkprodukter går de utmärkt att äta med smör och ost, precis som ett vanligt knäckebröd.

6. Salladswrap/salladsmacka

Salladswrap med tandoorikyckling och raw cream cheese

Även sallad funkar bra att använda för att göra en macka eller en wrap. Då går det att ha i vilket gott pålägg som helst och få en lite mer matig frukost. På bilden har jag tagit kyckling som jag stekt i min hemmagjorda, ekologiska tandoorikrydda, tomat, gurka och raw cream cheese och lindat in det i ett salladsblad. Här snackar vi verkligen en mättande frukost!

Raw cream cheese:

 • 100 gram cashewnötter
 • 1 msk dill
 • 2 tsk citronjuice
 • 1/2 tsk äppelcidervinäger
 • salt

Gör såhär:

 1. För att få en bra konsistens på cream cheesen är det viktigt att man blötlägger cashewnötterna. Det gör man genom att lägga dem i en skål och hälla över vatten så att det täcker nötterna helt. Täck över och låt stå i kylen i 4-6 timmar.
 2.  Lägg alla ingredienser, inklusive de blötlagda nötterna, i en mixer eller matberedare och mixa tills det får en konsistens som påminner om vanligt cream cheese, d.v.s. tjock och ganska slät. Man kan behöva stanna mixern och skrapa ner från kanterna då och då för att allt ska mixas ordentligt.

Kommentarer

 1. Pingback: Nytt år - ny livsstil | Ekoista

Kommentera