paleo lchf clean eating

Paleo, LCHF och Clean eating – skillnader och likheter

Som bekant äter jag en kost som är fri från gluten, mjölk och socker. Jag brukar benämna det som naturlig mat eller clean eating, men jag har också ätit allt mer Paleo på senaste. Ibland taggar jag dessutom inlägg med LCHF, så jag förstår att det kan vara lite förvirrande.

Faktum är att det egentligen inte är alltför stor skillnad mellan dessa olika begrepp, men jag tänkte ändå beskriva dem lite närmare  i detta inlägg.

Paleo

Ordet Paleo är en förkortning på ”paleolitisk näringslära” och det är stenålderskost – den kost som människan har ätit under miljontals år. Paleo är inte diet, utan en livsstil och ett förhållningssätt till mat. Det är en kost som funkar om man vill gå ner i vikt eller har hälsoproblem. Den är särskilt effektiv om man lider av en autoimmun sjukdom och det finns då en speciell typ av Paleo som man kan äta just vid autoimmun sjukdom (AIP).

Paleo är naturlig och ren mat där man äter råvaror som kött, fisk, nötter, grönsaker, frukt och ägg. Man äter mat som innehåller mycket näring i förhållande till mängden kalorier, så kallad näringstät mat. Det innebär att man undviker kemiska tillsatser, sötningsmedel, spannmål, baljväxter, raffinerat socker och mjölkprodukter. Man undviker även spannmålsliknsnde livsmedel som t.ex. quinoa och bovete samt raffinerade oljor. Det ska vara hög kvalitet på råvarorna och man försöker välja ekologiskt och t.ex. gräsbetat kött.

Paleo är väldigt populärt i USA och börjar växa även i Sverige. Det är inget fokus på att räkna varken kalorier eller kolhydrater, men man kommer ändå inte upp i samma mängd kolhydrater som i den vanliga, västerländska kosten som innehåll mycket spannmål.

Paleo i korthet:

 

JA:

Kött, fisk och skaldjur

Ägg

 Grönsaker och rotfrukter

Nötter och frön

Hälsosamma fetter som kokosolja, avokadoolja och äkta olivolja

Frukt

 

NEJ:

Processerade livsmedel

Spannmål

Mejeriprodukter

Baljväxter

Socker och sötningsmedel

 

Bra att veta:

 Ingen räkning av kalorier

Välj ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt

Några Paleorecept (klicka på bilderna för att komma till recepten):

Tork med grönkålspesto

Pannkakstårta

Nötig rotfruktspajKycklingbollar med sötpotatisfries

LCHF

LCHF står för Low Carb Hight Fat. Det betyder att man äter mindre kolhydrater och istället kompenserar med att äta mer fett. Man undviker socker, stärkelserik mat som bröd, pasta och potatis och även ovanjordsgrönsaker som har för hög mängd kolhydrater. Istället äter man kött, ägg, mjölkprodukter, grönsaker, bär, nötter och naturligt fett.

Det finns olika sätt att äta LCHF på. En del äter strikt LCHF med endast 20 g kolhydrater per dag, men man kan också äta mer kolhydrater än så om man väljer att inte vara lika strikt. En del väljer att äta sötningsmedel, men andra väljer bort det. Det har även blivit alltmer populärt att utesluta mejeriprodukter inom LCHF, vilket gör att det blir mer likt Paleo.

Den som äter strikt LCHF undviker frukt och bär, vilket är en skillnad motförslag Paleo. Bakning inom LCHF sker vanligtvis på sötningsmedel eftersom att de har lite eller inget kolhydratsinnehåll medan frukt är väldigt rikt påkolhydrsyer. Inom LCHF är det stort fokus på att äta naturliga råvaror och laga maten från grunden.

Allt fler diabetiker väljer att äta LCHF i och med att det inte är blodsockerhöjande, vilket kan göra att behovet av insulin minskar. Många LCHF:are vittnar om att även andra hälsoproblem blivit bättre av kosten, även om det är mest känt som en metod för att minska i vikt.

LCHF i korthet:

 

JA:

Kött, fisk och skaldjur

Grönsaker som växer ovan jord

Ägg

Naturligt fett som t.ex. smör, kokosolja och olivolja

Feta mejeriprodukter

Nötter i måttliga mängder

Bär i måttliga mängder

Sötningsmedel

 

NEJ:

Socker

Stärkelse (bröd, pasta, ris, potatis m.m.)

Frukt

 

Bra att veta:

Ingen räkning av kalorier

Begränsad mängd kolhydrater (20 g/dag om man väljer strikt LCHF)

Några LCHF-recept (klicka på bilderna för att komma till recepten):

Miniomeletter med vegetarisk skagenröra

Köttbullar med vitkålsmos

Minipajer med avokado- och äggröra§

SONY DSC

Clean eating

Clean eating är mer av en kostfilosofi än en diet. Här handlar det om att äta ren, eller riktig, mat, d.v.s. mat som är oprocesserad. Det betyder att man undviker raffinerade livsmedel som socker och vetemjöl, hel- och halvfabrikat, tillsatser, konserveringsmedel samt kemiska smakförstärkare och smakämnen. Även här äter man rena, näringstäta råvaror som grönsaker, frukt, kött, fisk, nötter och ägg.

Till skillnad från Paleo och LCHF anses även baljväxter och glutenfria spannmål som bovete och hirs vara rena och naturliga. Man äter också naturligt feta mejeriprodukter, vilken man även gör inom LCHF men inte inom Paleo.

Kort och gott kan man säga att clean eating är en hälsosam livsstil. Det är dock ett väldigt brett begrepp och kan betyda olika för olika personer. En del anser inte att t.ex. mjölkprodukter eller soja är rent och naturligt medan andra tycker att det är helt okej.

I Clean eating, såväl som i Paleo eller LCHF, låter man bli att räkna kalorier.

Clean eating i korthet:

JA:

Kött, fisk och skaldjur

Grönsaker av alla sorter

Baljväxter

Feta mjölkprodukter i måttliga mängder

Frön och nötter

Vetefria spannmål

 Frukt och bär

 

NEJ:

 Processerad mat

Socker

Vetemjöl

Tillsatser

 

Bra att veta:

Välj ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt

Ingen räkning av kalorier

 Inte uttalat effektivt för viktminskning

Några LCHF-recept (klicka på bilderna för att komma till recepten):

Stekt äpple med mandelcrunch och vaniljsåsGranskottsglass

Hemmagjorda kryddblandningar: tacokrydda, tandoori och grillkrydda.Müsli

Utvärdering

Paleo, LCHF och Clean eating är alltså tre begrepp som ligger rätt nära varandra, men ändå skiljer sig på några punkter. Det som är gemensamt för Paleo, LCHF och Clean eating är följande:

  • I huvudsak naturlig mat
  • Inget raffinerat socker
  • Inget vetemjöl
  • Mycket grönsaker, fisk, kött, ägg, fisk och skaldjur
  • Man räknar inte kalorier
  • I huvudsak ekologiskt

Alla tre ”dieter” har ifrågasatts i olika sammanhang, men det är nog LCHF som är mest omdiskuterat. Jag ska inte gå in för djupt på varför det visst är bra att välja naturlig mat mer än att säga att jag tycker att det är en självklarhet att det är något som är bra för kroppen. Det finns inget i pasta, bröd eller socker som våra kroppar verkligen behöver och som inte går att få någon annanstans. Om man sedan väljer att äta det ändå eller känner att man mår tillräckligt bra även fast man äter det är en annan fråga. Det är varje persons val och varje persons ensak.

Vilken ska man välja?

Om man är sugen på att prova äta naturlig kost kanske det är för att man vill gå ner i vikt, få bättre resultat med träningen, bli av med sockerberoende eller bara för att man vill må bra, vara frisk och känna sig pigg.

När det handlar om att gå ner i vikt är LCHF och Paleo klart effektivast och de är också ett sätt att äta som öppnar upp för en hälsosam livsstil att behålla resten av livet. Om man har problem med sockerberoende är strikt LCHF fritt från sötningsmedel kanske det enda som fungerar. En normalviktig som bara vill må bra och äta mat med mindre skit kan klara sig bra på att följa principerna i Clean eating.

Vad man väljer är alltså helt individuellt och dessa tre olika sätt att äta passar mer eller mindre bra för olika personer och i olika sammanhang. Det sätt jag äter på hamnar någonstans i gränslandet mellan dessa tre och det kan också variera lite över tid hur jag väljer att äta. Jag vet inte exakt hur jag kommer att välja att äta i framtiden men jag är ganska säker på att jag kommer att hålla mig till en ren och naturlig kost!

Läs mer

Om du vill hitta vad som passar bäst för dig och dina behov rekommenderar jag att du läser mer om Paleo, LCHF och Clean eating på nätet eller i böcker. Att du läst hela detta långa inlägg kanske är ett tecken på att du är intresserad och förhoppningsvis har du förstått vad skillnaden mellan dessa tre typer av kost är. Nedan finns några länkar där du kan läsa mer.

Paleo

LCHF

Clean eating

Bra kokböcker med kost fri från gluten, socker och mjölk

 

 

 

 

 

Kommentera