Smörgåstårta Plaeo

Smörgåstårta utan gluten och mjölk

I lördags hade vi ett litet kalas för min syster som fyllde år. Vi hade beställt smörgåstårta, men eftersom jag inte äter det gjorde jag en egen till mig själv. Jag gillar fisk och räkor, så jag bestämde mig för att ha det i min smörgåstårta utan gluten och mjölk, så det blev ungefär som en blandning mellan smörgåstårta och räkmacka.

Smörgåstårta Plaeo

Smörgåstårta Plaeo

Till botten bakade jag Paleobröd från Under vårt tak (jag har nämnt det många gånger nu, men det har verkligen blivit ett favoritbröd som jag gör varje gång jag vill ha bröd). Jag plattade ut degen till två stora, runda tekakor och gjorde vanliga bröd av resten av degen. Tekakorna delade jag sedan på mitten så att jag fick fyra platta brödbitar, vilket gjorde att jag fick lägga fyllning på på tre lager i min smörgåstårta.

I mina tre lager hade jag:


  1. Smör, ägg och gravad lax.
  2. Citron- och dillmajonnäs med hackade räkor.
  3. Fruktmajonnäs.

Jag har inget recept på majonnäserna eftersom det var min mamma som hade gjort dem, men såhär brukar jag göra när jag gör hemmagjord majonnäs. Citron- och dillmajonnäs innehåller det namnet avslöjar och fruktmajonnäsen är ungefär som en mimosasallad.

Jag spacklade tårtan med lite majonnäs och sedan garnerade jag med salladsblad, gurka, ”rosor” av gravad lax, räkor, citron och dill. Resultatet blev en väldigt god smörgåstårta! Tårtan räckte till två portioner. Den blev lite annorlunda än en vanlig smörgåstårta, men ändå riktigt lyckad och välsmakande.

Smörgåstårta Plaeo


Kommentarer

  1. Jassa

    Gräddade du platta tekakorna lika länge som receptet föreskriver (50 min)?

Kommentera