Gör egen majonnäs som ett proffs

En sak som är väldigt bra, och enkel, att göra själv om man vill slippa onödiga tillsatser är majonnäs. Jag har inte börjat göra egen majonnäs förrän helt nyligen och anledningen till det är för att jag helt enkelt inte tyckte det varit speciellt enkelt. Jag har verkligen inte fått till det trots att jag provat och provat! Anledningen till varför jag nu ändå kommer och säger att det är enkelt att göra majonnäs är för att jag nu lärt mig. Jag tänkte därför dela med mig av mina tips för att få till majonnäsen utan att den skär sig.

För att lära mig att göra en bra majonnäs vände jag mig till ett proffs som jobbar med det varje dag för hjälp: min mamma. Hon har nämligen, i och med sitt jobb, blivit en riktig expert på att göra majonnäs. De är tipsen från henne som äntligen fått mig att lyckas med majonnäs!

Ingredienser:

 • 2 äggulor
 • 2 dl neutral rapsolja
 • 1 tsk dijonsenap
 • 1 tsk vitvinsvinäger
 • 1/2 tsk färskpressad citronjuice
 • salt, peppar och valfria kryddor efter smak

Gör såhär:

 1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur, annars skär sig majonnäsen lätt. Jag brukar ha mina ägg i kylen och oljan framme i rumstemperatur, så ingredienserna är aldrig samma temperatur (vilket förmodligen är anledningen till varför jag hela tiden misslyckats fram tills nyligen). Om så är fallet även för dig, se då till att vispa äggulorna med elvisp på hög hastighet en stund.
 2. Tillsätt dijonsenap och vispa lite till.
 3. Börja sedan droppa i oljan, mycket försiktigt och vispa ordentligt. Upprepa några gånger innan du droppar på lite mer olja åt gången, samtidigt som du hela tiden vispar på hög effekt. När majonnäsen börjar ta ihop kan du hälla på lite mer olja åt gången.
 4. Tillsätt till slut vinäger, citronjuice, salt, peppar och eventuella kryddor.

Tips: Om majonnäsen skulle skära sig i alla fall behöver du inte kasta det du har gjort. Börja istället om från början med en ny äggula och tillsätt den skurna majonnäsen på slutet.

Tyvärr har jag ingen bild på en lyckad majonnäs jag gjort ännu, så jag får uppdatera med det senare.

Kommentarer

 1. Pingback: Västerbottenpaj med lax och räkröra - Ekoista

 2. Pingback: Lins- och rödbetsbiffar med cole slaw - Ekoista

 3. Pingback: En helg med mycket god mat - Ekoista

 4. Pingback: Pulled beef i Crock Pot - Ekoista

 5. Pingback: Smörgåstårta utan gluten och mjölk - Ekoista

 6. Pingback: Salladswraps med sesampanerad kyckling och vitlöksmajonnäs - Ekoista

Kommentera