Muffins med chokladmousse

Muffins med chokladmousse

Att baka kakor och andra godsaker med bönor är något som jag länge har velat prova. För någon vecka sedan hade jag lite färdigkokta svarta bönor över som jag ville bli av med och lämpligt nog hittade jag ett recept på en mörk chockladmoussetårta som någon hade länkat till på Facebook.

Receptet finns på bloggen Sofias lilla gröna, men jag valde att göra en halv sats av det och göra muffins istället för en tårta. Jag använde färska dadlar istället för torkade och havremjölk istället för mandelmjölk.

De här proportionerna använde jag alltså till muffins. Det blev ca 6-8 st:

Botten:

 • 75 g hasselnötter
 • 50 g färska dadlar
 • 1,5 msk kakao
 • 1 msk kokosolja

Chokladmousse:

 • 115 g kokta svarta bönor
 • 25 g färska dadlar
 • 1/2 msk kokosolja
 • 25 ml starkt bryggkaffe
 • 1/2 dl havremjölk
 • 50 g mörk, ekologisk choklad (70%)

Gör såhär (något förkortad beskrivning från Sofias lilla gröna):

 1. Botten: Mixa hasselnötterna tills de krossats något. Tillsätt dadlar, kakao och kokosolja och mixa tills allting har blandats väl. Tryck ut degen i muffinsformar och ställ i frysen.
 2. Fyllning: Mixa bönor, dadlar, kokosolja och kaffe till en slät kräm. Hetta upp mjölken i en kastrull,  bryt chokladen i bitar och lägg ner i den varma mjölken. Ta undan kastrullen från värmen så fort chokladen börjar smälta. Rör hela tiden tills det blir en slät chokladsås. Mixa den tillsammans med bönkrämen tills det blir en jämn smet.
 3. Ta ut muffinsformarna ur frysen och häll på ett lager chokladkräm på varje muffins. Ställ tillbaka i frysen.
 4. Servering: Låt muffinsarna stelna i frysen i ett par timmar och ta fram dem 30 minuter innan servering.

Muffins med chokladmousse

Kommentarer

 1. Hanna

  Fint recept, det måste jag testa! Men jag tror inte min stavmixer klarar det…den är väldigt mesig tycker jag. Vad använder du för mixer/matberedare?

  1. Nu blev det väldigt sent svar på denna kommentar då jag haft lite semester från bloggen. Jag använder en mixer när jag ska mixa och det brukar gå bra, men man kan behöva röra om flera gånger för att allt ska blandas. Jag har aldrig provat med stavmixer. Hoppas att det gick bra ifall du provade! 🙂

Kommentera