
Asiatisk kycklinggryta med broccoli- och blomkålsmos
Att göra god mat behöver inte alls vara svårt. Jag gillar att göra mat som är enkel och går hyfsat snabbt att göra, men ändå får en lite spännande touch. Grytor är något som går väldigt snabbt att kasta ihop men det är ändå så himla gott! Det känns inte alltför vardagligt och tråkigt.
I helgen kastade jag ihop en asiatisk kycklinggryta till lunch och det blev jättegott! Jag serverade den med broccoli- och blomkålsmos och se vilka härliga gröna färger jag fick på tallriken när jag la till ett romansalladsblad. Det blev en perfekt helglunch som inte krävde för mycket tid i köket.
Asiatisk kycklinggryta, ca 4 port:
- 600 g kycklingfilé
- 2 morötter
- 1 rödlök
- 2 vitlöksklyftor
- 1/3 fänkål
- 2 msk hackat citrongräs
- 1/2 msk hackad chili
- 1/2 kruka koriander
- 100 g haricots verts
- 1 burk kokosmjölk
- 3 limeblad
- 1/2 tsk fiber husk
- 1/2 dl vatten
- kokosolja till stekning
- salt och peppar
Gör såhär:
- Hacka kycklingfilén i små bitar, ca 1,5 cm stora.
- Skala morötterna och skär dem i slantar. Koka dem i ca 5 minuter.
- Hacka koriandern Hacka lök och fänkål fint och pressa vitlöksklyftorna. Stek tillsammans med citrongräs, chili och hälften av den hackade koriandern. Lägg allt i en gryta eller wokpanna och stek tills det mjuknat lite, ca. 2-3 minuter.
- Tillsätt den hackade kycklingen och fortsätt steka tills kycklingen är genomstekt.
- Skär haricots verts i mindre bitar. Häll kokosmjölk på kycklingen och tillsätt limeblad,haricots verts och de förkokta morötterna. Koka upp.
- Blanda fiberhusk med vatten och rör ordentligt med en gaffel tills blandningen tjocknar. Tillsätt eventuellt lite mer vatten samtidigt som du rör om. Konsistensen ska vara tjock, men inte för ”klistrig”. Häll ned ungefär hälften av blandningen i kycklinggrytan och rör om så att det inte blir klumpar. Fortsätt röra under en stund och tillsätt mer av blandningen om tjockare konsistens önskas.
- Låt puttra på medelvärme i ca. 5 minuter under omrörning. Var noga med att röra om så det inte blir klistriga klumpar i grytan.
- Tillsätt resten av koriandern och smaka av med salt och peppar.
Tips: om du ska bjuda på detta kan det vara bra att servera koriandern i en skål på sidan om. Koriander är en smak som upplevs olika av olika personer och många har rätt svårt för koriander.
Broccoli- och blomålsmos, ca 4 port:
- 400 g blomkål
- 400 g broccoli
- 1 ägg
- 25 g smör
- salt och peppar
Gör såhär:
- Dela blomkål och broccoli i små buketter och lägg i en kastrull med kokande vatten. Koka i 10-15 minuter och häll sedan av vattnet.
- Mixa med en stavmixer tills det blir till ett mos. Tillsätt ägg och smör och blanda samman. Smaka av med salt och peppar.
Det är också anledningen till varför jag angett mängden i matskedar i receptet. Jag vet helt enkelt inte hur mycket det motsvarar i hel chili eller helt citrongräs.
Pingback: Sockerdetox på mitt sätt - Ekoista