
Fänkålsgratäng med västerbottenost och kalkonbiffar med grönkål
Fänkålsgratäng är lågkolhydratkostens motsvarighet till den traditionella potatisgratängen. Eftersom att fänkål är en väldigt smakrik grönsak tycker jag den passar utmärkt till västerbottenost, som även den är väldigt smakrik.
Denna fänkålsgratäng med västerbottenost blir en riktig smakupplevelse som egentligen är god att äta bara som den är. Den passar dock bra till grillat kött eller som här: kalkonbiffar med grönkål.
Fänkålsgratäng, ca 4 port:
- 2 fänkål
- 4 dl grädde
- 2 vitlöksklyftor
- salt peppar och chilipulver
- 2 dl riven västerbottenost
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ansa och skiva fänkål fint, gärna med hjälp av en mandolin eller matberedare. Sprid ut all fänkål i en ugnssäker form.
- Riv västerbottenosten grovt på ett rivjärn och pressa eller hacka vitlöken.
- Blanda grädde med vitlök och smaksätt med salt, peppar och chilipulver. Blanda ner den rivna västerbottenosten och häll blandningen över fänkålen.
- Grädda mitt i ignen i ca. 30 minuter.
Kalkonbiffar med grönkål och vårlök, ca 4 port:
- 500 g kalkonfärs
- 2 dl hackad grönkål
- 3 vårlökar
- 1 ägg
- 1 tsk hackad chili
- timjan
- salt, peppar
- smör eller kokosolja till stekning
Gör såhär:
- Lägg färsen i en bunke. Blanda ner den hackade grönkålen.
- Hacka vårlök fint och blanda ner i färsen tillsammans med ägg, chili, timjan, salt och peppar.
- Forma till biffar och stek i smör eller kokosolja på medelvärme. Stek på båda sidorna tills biffarna är genomstekta.
Kommentera