Helgrillad kyckling med rosmarin

Helstekt kyckling med rosmarin och citrus

Att tillaga en hel kyckling är verkligen oslagbart gott. Det blir en helt annan smak än vanlig kycklingfilé som lätt kan kännas rätt trist. Vi brukar  göra helstekt kyckling i ugnen med rosmarin och citrusfrukter och den blir verkligen riktigt saftig och god. Med en hel kyckling får man med alla delarna på kycklingen, inte bara filéerna, så att alla kan få de bitar de föredrar.

Min hemlighet är att lägga massor av kryddor under skinner på kycklingen, så blir även köttet väldigt smakrikt. Jag ser till att verkligen gnugga in kryddorna ordentligt. Citrusfrukterna hjälper till att göra kycklingen ännu mer saftig och god.

Eftersom det här är ett av mina favoritrecept när det kommer till kyckling så vill jag gärna dela det med er läsare. När jag tänker på saken är nog det här en utav mina första recept med kött här på bloggen. Jag hoppas att ni också tycker om den!


Helgrillad kyckling med rosmarin

Ingredienser:

 • 1 hel kyckling
 • 1 apelsin
 • 1 citron
 • 1/2 kruka färsk rosmarin
 • salt och peppar

Gör såhär:

 1. Om kycklingen varit fryst, se till att den är helt tinad innan tillagningen börjar.
 2. Sätt ugnen på 200 grader.
 3. Skölj apelsinen och citronen och skär dem i mindre klyftor.
 4. Torka av kycklingen med hushållspapper.
 5. Hacka rosmarin.
 6. Salta och peppra i buken på kycklingen och fyll med ungefär hälften av citron- och apelsinbitarna samt 3/4 av rosmarin.
 7. Skär ett snitt längst bak på kycklingen med en vass kniv och skär försiktigt mellan köttet och skinnet. Håll i skinnet med en fast hand samtidigt som du fortsätter att skära försiktigt under skinnet så att det lossnar från köttet. Salta och peppra under skinnet och lägg även dit rosmarin. Lägg alla kryddorna i handen, stick in handen under skinnet och gnid in kryddorna ordentligt, så blir det lättare att få in dem under skinnet på kycklingen. Använd en plastpåse eller plasthandskar på handen om det känns obehagligt.
 8. Salta och peppra och gnid in resten av rosmarin ovanpå kycklingen. Lägg kycklingen i ugnssäker form tillsammans med resten av citron- och apelsinbitarna.
 9. Stek i ugnen i ca 60 minuter. Samla upp skyn i formen och häll över kycklingen några gånger under stektiden, så blir den saftigare.

Helgrillad kyckling med rosmarin

Voilà! Saftigt och oslagbart gott.

 


Kommentera