Pizza på (förbättrad) blomkålsbotten
Såhär såg gårdagens middag ut. Det är en blomkålspizza, som jag gjort många gånger förut, men den här gången ändrade jag receptet lite och hade i extra grejer. Jag tycker att resultatet blev bättre! Botten blev fastare och mer ”pizza-aktig” än när jag gör botten med bara blomkål.
Pizzan toppade jag med tomatsås, stekt kyckling, smörstekta kantareller och ost. Efter gräddningen hade jag på ruccola, avokado, pinjenötter och lite bearnaisesås. Riktigt gott!
Blomkålsbotten:
- 1/2 blomkålshuvud
- 1/2 dl mandelmjöl
- 1/2 dl sesamfrön
- 2 ägg
- 25 g cream cheese (kan uteslutas)
- 1 msk fiber husk
- salt och peppar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Mixa blomkålen till ett ”mjöl” i en matberedare eller riv på rivjärn. Ta små nävar av blomkålsmjölet och pressa ut så mycket vätska som möjligt genom en tunn, ren diskhandduk.
- Blanda blomkålsmjölet med resten av ingredienserna till pizzabotten. Degen ska vara fuktig, men inte för vattnig. Tryck ut till en stor pizza på en bakplåtspappersklädd plåt. Om det blir för kladdig går det att lägga ett bakplåtspapper under och ett ovanpå ”degen” och platta ut den. Dra sedan försiktigt bort det övre bakplåtspapperet. Förgrädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Botten ska få lite färg.
- Bred över tomatsås och garnera med valfri topping. Grädda i ugnen i ytterligare 5-10 minuter.
Älskar pizza på blomkålsbotten fast brukar göra också bara med mandelmjöl bara för att variera lite…
Hmmm blomkålsbotten, det lät ju både spännande och annorlunda. Älskar blomkål, så jag måste testa en dag.
Tack för receptet
Kram Kajsa