Nyttiga pizzor

Tre olika sorters nyttiga pizzor

Idag är det den första dagen på det nya året, eller ska man säga årets officiella pizzadag? Det är många som äter pizza idag, men det klingar inte så bra ihop med nyårslöften om bättre vanor och nyttigare mat.

Som tur är finns det även nyttiga pizzor och jag har tre olika bottnar som jag brukar göra som är nyttigare alternativ. De är fria från gluten och tillsatser. De innehåller istället mandel, aubergine eller blomkål, så alltså bättre alternativ som fungerar bra med olika typer av dieter som t.ex. LCHF/lågkolhydratkost, Paleo eller liknande. Eller så kanske man inte följer en specifik diet, men gärna undviker gluten och snabba kolhydrater. Då är dessa pizzarecept toppenbra alternativ!

Nedan följer recept på de olika bottnarna och längre ner i inlägget finns recept på en tomatsås och tre olika toppingar som är goda att ha till.

Botten på mandelmjöl

1 plåt pizza:

  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 1/2 dl kokosmjöl
  • 1/2 dl bovetemjöl (går att bytas ut mot mer mandelmjöl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 ägg
  • 1 dl kokosmjölk
  • 3 msk olivolja
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  3. Vispa ihop ägg, olivolja och kokosmjölk och rör samman med den torra blandningen tills det blir en jämn smet.
  4. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Konsistensen är mycket lösare än en vanlig pizzadeg, så man får använda en slickepott för att breda ut smeten jämt över hela plåten.
  5. Grädda botten i ugnen i 10-15 minuter, tills den blir fast och lite gyllenbrun.
  6. Bred tomatsås över pizzan och lägg på valfri topping.
  7. Grädda pizzan i ugnen, fortfarande på 200 grader, i ca 10 minuter.

Vegetarisk, glutenfri pizza

Pizza med blomkålsbotten, garnerad med vegetarisk topping 1 (se recept nedan).

Minipizzor på aubergine

  • 2 aubergine
  • salt
  1. Skär aubergine i skivor, ca 1/2-1 cm tjocka. Lägg upp på en skärbräda och strö över salt. Låt stå i 10 minuter.
  2. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper och stek sedan i olja, ca 1 minut på varje sida. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Bred över tomatsås och lägg på valfri topping. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, ca 10-15 minuter.

Minipizzor på aubergine

Minipizzor på aubergine, garnerade med vegetarisk topping 2 (se recept nedan).

Pizzabotten på blomkål

  • 1/2 blomkålshuvud
  • 2 ägg
  • 1 msk fiber husk
  • salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mixa blomkålen till ett ”mjöl” i en matberedare eller riv på rivjärn. Ta små nävar av blomkålsmjölet och pressa ut så mycket vätska som möjligt med hjälp av handen.
  3. Blanda blomkålsmjölet med resten av ingredienserna till pajbotten. Degen ska vara fuktig, men inte för vattnig. Tryck ut mindre pizzor på ett bakplåtspapper. Receptet räcker till 6 mindre pizzor och behöver fördelas på två bakplåtspappersklädda plåtar. Förgrädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Botten ska få lite färg.
  4. Bred över tomatsås och garnera med valfri topping. Grädda i ugnen i ytterligare 5-10 minuter.

SONY DSC

Pizza på blomkålsbotten med kyckling och trattkantareller (se recept nedan).

Tomatsås

  • 1/2 rödlök
  • 500 g krossade eller passerade tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • örtkryddor som t.ex. oregano och basilika
  1. Hacka löken fint.
  2. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka upp.
  3. Låt puttra på svag värme i 5 minuter och fördela sedan jämt över den pizzabotten.

Pizzatopping: vegetarisk 1

  • en sats tomatsås (se recept ovan)
  • 2-3 tomater, skurna i skivor
  • 1 burk kronärtskockshjärtan, skurna i mindre bitar
  • 6-7 färska champinjoner, skurna i skivor
  • 1-2 paprikor, skurna i mindre bitar
  • 15 oliver
  • 1 dl riven ost
  • Chevréost efter smak
  • Valnötter
  • Ruccola
  • Färsk basilika
  1. Fördela alla ingredienser, utom ruccola, valnötter och basilika över pizzan.
  2. Grädda pizzan och och garnera sedan med ruccola, valnötter och basilika.

Pizzatopping: vegetarisk 2

  • en sats tomatsås (se recept ovan)
  • 2-3 tomater, skurna i skivor
  • 1 burk kronärtskockshjärtan, skurna i mindre bitar
  • 6-7 färska champinjoner, skurna i skivor
  • 100 gram chevréost
  • 1-2 dl riven ost
  • oregano
  • Ruccola eller ärtskott till garnering
  1. Fördela toppingen över pizzabottnarna jämt. Avsluta med ost och oregano.

Pizzatopping: kyckling med trattkantareller

  • en sats tomatsås (se recept ovan)
  • 2 kycklingfiléer
  • smör att steka i
  • 2 dl torkade trattkantareller
  • 2–3 tomater
  • 150 gram riven ost
  • ruccola till garnering
  1. Skär kycklingfiléerna i tunna bitar och stek i smör tills de är genomstekta.
  2. Lägg trattkantarellerna i en stekpanna tillsammans med lite vatten och låt vattnet ånga bort så att trattkantarellerna blir mjuka. Tillsätt en klick smör och stek ett par minuter till.
  3. Skär tomaterna i skivor.
  4. Bred tomatsås över pizzabottnarna och fördela kyckling, tomat och trattkantareller över pizzorna. Strö över ost och garnera med ruccola efter att pizzorna gräddats i ugnen.

Jag hoppas att ni kan hitta en favoritpizza bland dessa recept! Min personliga favorit är pizzorna med blomkålsbotten tillsammans med kyckling och trattkantareller. Supergott!

SONY DSC

Kommentarer

  1. Pingback: Sockerdetox på mitt sätt - Ekoista

  2. Pingback: Veckomeny Paleo #2 - Ekoista

  3. Pingback: Veckomeny Paleo #3 - Ekoista

  4. Pingback: Spenatsoppa med toast på blomkålsbröd - Ekoista

  5. Pingback: Pizza på blomkålsbotten med kyckling, trattkantareller och västerbottenost - Ekoista

  6. Pingback: 1 januari – årets pizzadag - Ekoista

Kommentera