Chokladbollar

Chokladdoppade rawbollar med smak av lakrits

I helgen provade jag att göra rawbollar som jag doppade i mörk choklad. Jag chansade lite när jag doserade ingredienserna, men oj vad goda de blev! De gick åt lite väl snabbt här hemma. Det här receptet är inte helt fritt från raffinerat socker, som mina andra recept brukar vara, då jag använde 70%  mörk choklad med tillsatt socker. För den som inte äter socker går bollarna utmärkt att äta utan att man doppar dem i chokladen eller så köper man en sockerfri choklad. Det går också bra med ännu mörkare choklad om man vill.

De här bollarna är smaksatta med lakrits, men andra förslag på smaksättning är rivet skal av apelsin, vaniljpulver, kaffe eller så struntar man bara i att smaksätta med något annat än kakao. Det är bara fantasin som sätter gränser!

Chokladbollar

10-15 chokladbollar:

  • 8 dadlar
  • 1 dl mandel
  • 1/2 dl boveteflingor
  • 2 tsk kokosolja
  • 1 msk kakao
  • 1/2 -1 tsk lakritspulver
  • 100 g mörk choklad, minst 70%
  1. Mixa mandlarna så att de blir grovt eller fint hackade, beroende på om du föredrar bollar med mindre eller större bitar av mandel.
  2. Tillsätt dadlar, boeteflingor, kokosolja och kakao och mixa till en jämn massa.
  3. Smaksätt med lakritspulver och rulla sedan till bollar.
  4. Smält chokladen över vattenbad och låt svalna något. Doppa sedan bollarna i chokladen och garnera med finhackad mandel.

Chokladbollar

Den snygga burken på bilderna är lånad och den är köpt på second hand i Paris omkring 1979-1980. Jag önskar jag hade ett helt gäng med den här typen av burkar!

Kommentarer

  1. Pingback: Gamla loppisfynd från Paris - Ekoista

  2. Pingback: En hemmagjord present - Ekoista

Kommentera