Mandelbröd och en härlig lunchsallad
I veckan var vi på min släkts sommarstuga som ligger på en liten ö vid Norrlandskusten. Det blåste svala vindar in från havet, så då passade jag på att gå in i köket och baka lite.
Jag är en riktig brödälskare, men eftersom att jag inte mår bra av att äta gluten (och i synnerhet inte vete) blir det inte så ofta jag gör det. Ibland kan jag få ett ordentligt sug efter bröd och jag tycker det är svårt att hitta bra glutenfria brödrecept som påminner tillräckligt mycket om det bröd jag längtar efter att äta. Det är ofta vitt bröd jag får ett sug efter.
I jakten efter det godaste glutenfria brödet provade jag att baka mandelbröd. De är egentligen inte alls likt vanligt bröd, men de var ändå goda på sitt sätt – och de gjorde succé både hos sambo och lille ettåringen som ville smaka.
Jag utgick från detta recept, men gjorde lite ändringar utifrån vad jag hade tillgång till.
Ingredienser:
- 1 1/2 dl mandelmjöl
- 2 ägg
- 1/2 dl olja
- 2 msk keso
- 2 msk fiber husk
- 2 msk pofiber
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
Gör såhär:
- Blanda mandel, ägg, olja, keso och salt.
- Rör ihop pofiber, fiber husk och bakpulver och blanda ned i smeten. Blanda noga och låt svälla i ca. 30 minuter.
- Lägg ut 10-12 runda klickar på ett bakplåtspapper och platta till något.
- Grädda i 225 grader i 10-12 minuter, tills bröden är gyllenbruna. Låt svalna på galler.
Jag slängde också ihop en lunchsallad som vi åt tillsammans med bröden. Salladen innehåller isbergssallad, ruccola, gurka, coctailtomater, fetaost, valnötter och hemmagjord hummus. Vi slog oss ned i gräset med våra tallrikar och åt i solen utanför stugan. Det blev en riktigt mysig liten mini-picknick. Det är så härligt att kunna ta med sig sin tallrik och bara sätta sig ute, en lyx som man inte är bortskämd med när man bor i lägenhet.
Det där ska provas! ☺ För några år sedan skulle jag baka med fiberhusk och hittade det inte på ica…Hur ser det ut nu för tiden, hittar man pofiber, mandelmjöl och fiberhusk på en vanlig affär?
/Yvvo
Nu blev det väldigt sent svar på denna kommentar då jag haft lite semester från bloggen. Man hittar pofiber, mandelmjöl och fiberhusk i vanliga mataffärer. Pofiber och fiberhusk brukar finnas i glutenfria hyllan medan mandelmjöl och psylliumfröskal (som är samma sak som fiberhusk) brukar finnas bland specialmjöler, fröer m.m. Lite beroende på butik är det ju också, såklart!
Pingback: Fyra 100% sockerfria frukostar - Ekoista
Vilken bra sida! Ska verkligen prova det här mandelbrödet! Tack! 🙂