Fyra sockerfria frukostar

Fyra 100% sockerfria frukostar

Jag har tidigare nämnt att jag går på en sockeravvänjning eller sockerdetox. Det innebär att jag försöker bli av med sötsuget och själva beteendet i att äta söta saker. Jag undviker då all typ av raffinerat socker och sötningsmedel med också naturliga sockerarter, frukt och bär. Jag vill helt enkelt skapa nya vanor där allt inte behöver smaka sött. Jag tänkte återkomma med ett eget inlägg om varför jag gör detta och hur det går, men nu tänkta jag fokusera på en följarfråga.

Jag fick nämligen frågan om jag kunde visa några bra exempel på frukostar som inte bara är fria från raffinerat socker utan även fria från frukt eller bär. Visst kan jag göra det! Jag har tagit fram fyra inspirerande exempel på frukostar som uppfyller dessa krav.

Om man vill ha frukostar som är fria från socker, gluten och mjölkprodukter kan man behöva tänka om när det gäller vad man kan äta till frukost. Ett enkelt sätt är att helt enkelt äta en vanlig, lättare måltid till frukost, men det är inte alla som får i sig det till frukost. Jag skulle ha svårt att äta ett mål mat till frukost, så därför är mina frukostalternativ av den karaktär att de påminner lite om en ”vanlig” frukost, t.ex. en macka eller yoghurt.


På morgonen är jag rätt så hungrig, så det kan vara värt att nämna att jag alltid kompletterar de här frukostarna med ägg. Till frukost äter jag alltså (just nu) ett ägg, en kopp te, en superdrink som jag nämner i detta inlägg och något från de fyra frukostar jag nämner i detta inlägg.

Frukost 1 – Fröknäcke med avokado, hummus och örtsalt

Fröknäcke med hummus och avokado

Fröknäcke är ett väldigt gott substitut till vanligt knäckebröd och det är också enkelt att göra. Det går att ta de frön man har hemma – principen för att baka brödet är densamma i alla fall.

Jag inspirerades av ett recept från Cecilia Folkessons blogg, men tog lite pumpakärnor och tillsatte lite extra psylliumfrön. Jag var inte så noga med att mäta så jag vet inte exakt hur mycket jag tog av de olika fröerna, så här nedan klistrar jag in originalreceptet.

Till fröknäcket äter jag gärna hummus och avokado, men det är bara att använda fantasin och ha på det man känner för. Aubergineröra och raw cream cheese som finns i de andra fukostarna i detta inlägg passar också till fröknäcke.

Cecilia Folkessons Fröknäcke

 • 1 dl solroskärnor
 • 1 dl sesamfrön
 • 1 dl hela linfrön
 • 1 msk fiberhusk
 • 1 tsk kardemumma
 • 1 tsk kanel
 • 1/2 tsk salt
 • 2,5 dl kokhett vatten
 • 1/2 dl kokosfett

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 150 grader.
 2. Blanda ihop de torra ingredienserna.
 3. Häll kokosfettet i det kokheta vattnet och låt det smälta. Rör ihop med fröblandningen.
 4. Bred ut allt på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 50 minuter. Ta ut brödet ur ugnen och dela i lagom stora bitar och lägg över dem på ett galler. Sätt tillbaka i ugnen och låt stå på eftervärme i ungefär en timme.

Hummus

 • 2,5 dl kokta kikärtor (motsvarar 1 burk färdigkokta ifall du inte vill koka själv)
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 msk hackad chili
 • 1/2 tsk spiskummin
 • 2 msk pressad citronjuice
 • 3 msk olivolja
 • 1-2 msk tahini (sesampasta)
 • salt och peppar

Gör såhär:

Mixa alla ingredienser till en slät konsistens. Späd med vatten eller spadet från de kokta kikärtorna för en krämigare konsistens.

 Frukost 2 – Mandelbröd med aubergineröra

Mandelbröd med aubergineröra

Mandelbröden jag brukar göra har jag bloggat om tidigare och du hittar receptet på dessa i detta inlägg. De är goda tillsammans med olika typer av röror och aubergineröra är egentligen bara ett exempel av många. Om man inte gillar vitlök på morgonen kan man göra röran lite mildare och mer ”frukostvänlig”. Jag har flera olika röror i skålar i kylen så att de enkelt går att plocka fram när jag ska äta frukost. Det är bara bra om man inte hinner göra aubergineröran på morgonen. Om den får stå i kylen över natten hinner smakerna ta ihop riktigt bra och den blir godare!

Aubergineröra

 • 2 auberginer
 • 1 vitlöksklyfta
 • 3 msk pressad citronjuice
 • 1 msk tahini
 • 4 msk olivolja
 • 1/2 tsk cayennepeppar
 • salt

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Dela auberginerna på mitten (på längden) och lägg i en ugnssäker form. Ringla över lite olivolja och rosta i ugnen i 30 minuter. Ta ut och låt svalna.
 3. Gröp ur auberginerna och lägg i en bunke. Pressa i vitlöksklyftan och tillsätt de övriga ingredienserna. Mixa allt med en mixerstav till en tjock röra. Späd med mer olivolja för en tunnare konsistens.

Frukost 3 – Salladswrap med tandoorikyckling och raw cream cheese

Salladswrap med tandoorikyckling och raw cream cheese

Ett annat alternativ som funkar för frukost är att helt enkelt ersätta mackan med ett salladsblad – med massor av goda ”pålägg” förstås! Något riktigt gott är att göra en salladswrap med kyckling stekt med tandoorikrydda och raw cream cheese. Kycklingen steker jag i tunna, tunna skivor och använder 2-3 tsk av min hemmagjorda, ekologiska tandoorikrydda till en kycklingfilé.

Raw cream cheese är helt mjölkfri och den gör man med hjälp av cashewnötter. Jag hittade ett recept här men använde lite andra proportioner. Jag lindade in kycklingfilé, raw cream cheese, gurka och tomat i ett stort salladsblad. Mums!

Raw cream cheese

 • 100 gram cashewnötter
 • 1 msk dill
 • 2 tsk citronjuice
 • 1/2 tsk äppelcidervinäger
 • salt

Gör såhär:

 1. För att få en bra konsistens på cream cheesen är det viktigt att man blötlägger cashewnötterna (men det finns också andra anledningar till varför det är bra att blötlägga nötter). Det gör man genom att lägga dem i en skål och hälla över vatten så att det täcker nötterna helt. Täck över och låt stå i kylen i 4-6 timmar.
 2.  Lägg alla ingredienser, inklusive de blötlagda nötterna, i en mixer eller matberedare och mixa tills det får en konsistens som påminner om vanligt cream cheese, d.v.s. tjock och ganska slät. Man kan behöva stanna mixern och skrapa ner från kanterna då och då för att allt ska mixas ordentligt.

Raw cream cheese

Raw cream cheese.

Frukost 4 – Chiapudding med nötsmör, nötter och kakaonibbs

Chiapudding med jordnötssmör, nötter och kakaonibbs

En annan favorit som alltid funkar till frukost är chiapudding. Det går jättebra att äta den som den är eller toppa med andra saker än bär. Jag brukar ta lite jordnötsmör (eller mandelsmör/annat nötsmör) och/eller nötter och kakaonibbs. Jag har tyvärr inget recept på nötsmör. Min mixer klarar inte av att mixa nötter till smör speciellt bra, så jag brukar köpa jordnötssmör. Jag ser dock till att välja den sort som är fri från socker och som bara består av jordnötter och lite salt.

Chiapudding, grundrecept

 • 2,5 dl kokosmjölk
 • 1,5-2 msk chiafrön
 • 1/2 tsk äkta vaniljpulver (valfritt)

Blanda alla ingredienser och låt puddingen stå svalt några timmar, gärna över natten. Rör gärna om efter att den fått svälla en stund.

Fler recept på chiapudding hittar du nedan. Alla är dock inte helt utan frukt.

Hoppas att någon av dessa fyra frukostar faller just dig i smaken!

 

 


Kommentarer

 1. Pingback: Sockerdetox på mitt sätt - Ekoista

Kommentera