Chiapudding tricolore

Chiapudding tricolore – flera lager av supermat

Jag gillar egentligen inte att använda ordet ”supermat” eftersom det ibland presenteras nästan som en genväg till bättre hälsa. Det finns många fantastiskt bra livsmedel, men man måste tänka på kosten som helhet för att kunna må bra och uppnå en bättre hälsa. Ändå använder jag mig nu av ett ord jag inte gillar och skriver om superlivsmedlet chia, för det är ju verkligen bra!

Chiafrön innehåller mycket fettsyror, speciellt omega-3 och omega-6. De är dessutom rika på proteiner, fibrer, viktiga vitaminer och mineraler som magnesium och zink, samt antioxidanter. Chiafrön kan påverka kolesterolet i en positiv riktning, stabilisera blodsockret, dämpa inflammationer och påverka kvaliteten på hud, hår och naglar på ett positivt sätt. Fibrerna i fröna har också en positiv påverkan på matsmältningen och det är främst av den sistnämnda anledningen jag äter chiafrön ofta. Dessutom är det ju så gott med chiapudding!

Jag har testat en hel del olika varianter på chiapudding och här har jag tagit tre olika varianter och gjort till ett randigt mellanmål: chiapudding tricolore.

I bottenlagret har jag lite av min chiapudding med granatäpple och sedan har jag lite vanlig chiapudding på kokosmjölk och chiasylt av blåbär (som jag även använder till mina goda våfflor).

Chiapudding tricolore

Chiapudding med granatäpple

 • 2 dl granatäppeljuice (jag använde Paulúns Superjuice med granatäpple och hallon)
 • 3-4 msk chiafrön

Blanda samman granatäppeljuicen och chiafrön med en gaffel. Ställ den blivande puddingen kallt i några timmar så att den får stelna, gärna över natten.

Chiapudding original

 • 2 dl kokosmjölk
 • 2-3 msk chiafrön
 • lite äkta vanlijpulver

Blanda samman alla ingredienserna och låt stå kallt i några timmar så att det får stelna, gärna över natten.

Chiasylt av blåbär

 • 1 dl blåbär
 • 1,5 dl vatten
 • 1,5 msk chiafrön
 • ev. kardemumma och äkta vaniljpulver efter smak
 1. Mät upp blåbär och vatten i en kastrull och låt koka på låg värme tills bären är mjuka.
 2. Ta bort kastrullen från värmen och blanda i chiafrön och smaksättning.
 3. Låt stå i ett par timmar. Rör gärna om efter nån timme då fröna börjat svälla.

 

Kommentarer

 1. Pingback: Fyra 100% sockerfria frukostar - Ekoista

Kommentera