Glutenfri, vegetarisk pizza med extra mycket allt
Jag har provat ett antal olika glutenfri pizzabottnar, men har haft svårt att hitta någon som blir så som jag vill ha den. Nu har jag, med hjälp av inspiration från andra recept och lite egen improvisation hittat en pizzabotten som jag gillar. Det blir en mjuk och god botten med smak av mandel- och kokosmjöl. Min sambo skulle dock ha föredragit att den var ännu tunnare, och därmed lite krispig, men det borde gå om man breder ut den så att den blir ännu större och plattare.
Jag gjorde denna vegetariska pizza med massor av goda saker på: paprika, tomat, kronärtskocka, champinjoner, oliver, ost och valnötter. Extra mycket av allt som jag gillar!
Här är mitt recept:
Pizzabotten, räcker till en plåt
- 2,5 dl mandelmjöl
- 1/2 dl kokosmjöl
- 1/2 dl bovetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 4 ägg
- 1 dl kokosmjölk
- 3 msk olivolja
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda de torra ingredienserna i en skål.
- Vispa ihop ägg, olivolja och kokosmjölk och rör samman med den torra blandningen tills det blir en jämn smet.
- Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Konsistensen är mycket lösare än en vanlig pizzadeg, så man får använda en slickepott för att breda ut smeten jämt över hela plåten.
- Grädda botten i ugnen i 10-15 minuter, tills den blir fast och lite gyllenbrun.
Tomatsås
- 500 g krossade eller passerade tomater
- 3 msk tomatpuré
- 1-2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- örtkryddor som t.ex. oregano och basilika
- Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka upp.
- Låt puttra på svag värme och fördela sedan jämt över den förgräddade pizzabotten.
Toppning (går givetvis att variera efter smak)
- 2-3 tomater, skurna i skivor
- 1 burk kronärtskockshjärtan, skurna i mindre bitar
- 6-7 färska champinjoner, skurna i skivor
- 1-2 paprikor, skurna i mindre bitar
- 15 oliver
- 1 dl riven ost
- Chevréost efter smak
- Valnötter
- Ruccola
- Färsk basilika
- Fördela alla ingredienser, utom ruccola och basilika över pizzan.
- Grädda pizzan i ugnen, fortfarande på 200 grader, i ca 10 minuter.
- Garnera med ruccola och basilika och servera direkt.
Förslag för mjölkfri variant: Strunta i osten och toppa istället pizzan med en god röra. Mjölkfri tzatziki, aubergineröra, hummus, pumpa- och paprikaröra eller pesto skulle säkert vara gott på denna pizza.
Pingback: Västerbottenspaj med lax och räkröra - Ekoista
Pingback: Sockerdetox på mitt sätt - Ekoista
Pingback: Glutenfria mjölsorter - Ekoista
Pingback: Minipizzor på aubergine - Ekoista
Pingback: Vegetariskt - Ekoista