Granola på nötter och frön (LCHF/Paleo)
Granola är en sorts müsli som man torkar i ugnen så att den blir krispigare (och godare) än vanlig müsli. Förut brukade jag göra en granola med bovete, hirs, nötter och frön och den är verkligen supergod! Nu äter jag mindre kolhydrater än tidigare, så jag har gjort om receptet för att passa vid lågkolhydratskost. Denna granola passar alltså utmärkt om man äter LCHF eller Paleo (vid LCHF får man ev. skippa honungen eller söta med annan sötning).
Granolan innehåller mandelmjöl, vilket gör att det lättare bildas klumpar. Det är precis som det ska vara, tycker jag, eftersom klumparna är extra goda! Jag har sötat denna granola sparsamt med honung (mitt förra recept var betydligt mycket sötare), men det går att utesluta sötningen helt om man vill.
Här åt jag den som efterrätt tillsammans med kokosyoghurt och torkade jordgubbar. Det passade utmärkt att äta den som en enkel efterrätt, trots att man i första hand kanske tänker att det är frukost.
Ingredienser:
- 1 dl mandel
- 1 1/2 dl hasselnötter
- 1 dl mandelmjöl
- 3/4 dl solroskärnor
- 1/2 dl sesamfrön
- 1/2 dl linfrön
- 1/2 dl kokoschips eller kokosflingor
- 2 msk chiafrön
- 1/4 dl kokosolja
- 1/4 dl hett vatten
- 1 msk honung (eller annan valfri sötning, går att utesluta om man vill)
- 1-2 msk äkta kanel
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hacka mandel och hasselnötter grovt. Blanda tillsammans med resten av de torra ingredienserna i en skål (inklusive kanel).
- Lägg kokosfettet och honungen i det heta vattnet så att allt smälter samman. Blanda sedan med de torra ingredienserna.
- Bred ut granolan på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 20 minuter. Öppna ugnen och rör om 1-2 gånger under gräddningen.
- Ta ut och låt svalna. Förvara granolan i en tät burk.
Kommentera