Ägglatte

Ägglatte

Inom LCHF är det väldigt vanligt att man dricker vad man kallar för fettkaffe, vilket är vanligt kaffe med extra tillsatt fett. Vanligtvis använder man grädde, smör och/eller kokosolja när man gör fettkaffe.

Jag är inte så förtjust i alltför mycket fett i kaffet, så jag har aldrig tyckt att fettkaffe låtit som något för mig. Det finns en annan variant som kallas för ägglatte och jag har tyckt att även denna låtit för magstark för mig, men nu har provat och ändrat åsikt. Ägglatte är jättegott!

Ägglatte

Såhär gör jag min ägglatte, som jag fått en riktig hang up på nu:

 • 1 kopp kaffe
 • 1 ägg
 • 1/2 tsk kokosolja
 • 1 nypa kardemumma
 • 1 nypa kanel
 • 1 nypa äkta vaniljpulver

Gör såhär:

 1. Koka eller brygg kaffet som vanligt.
 2. Häll kaffet i en skål och knäck i ägget. Tillsätt kokosolja, kardemumma, kanel och vaniljpulver och mixa med en stavmixer tills det blivit lite skum på ytan.
 3. Häll upp i en kopp och servera direkt.

Detta är ett bra sätt att få i sig ägg om man tröttnat på ägg i stekt eller kokt form. Det är väldigt mättande och riktigt gott!

Ägglatte

Kommentarer

 1. Pingback: Nedtrappning av kaffe - Ekoista

 2. Ann-Sophie Eriksson

  Hej! Jag testade detta recept idag, 181031, och tyckte den var jättegod :-)! Var MYCKET skeptisk innan, men kände att jag måste testa. Och blev positivt överraskad.
  Men redan efter en timme blev jag hungrig, vilket jag har förstått att man inte ska bli.
  Jag kontrollerade receptet och jämförde med andra liknande recept och insåg att mängden kokosolja i detta recept är ca 1/6-del av fettmängden i övriga recept. De flesta skriver 1 matsked. Det förklarar min hunger (äter LCHF sedan ca 1 år tillbaka). Är receptet felskrivet?
  Med vänlig hälsning

  Ann-Sophie Eriksson

 3. Maria

  Testade just en fuskvariant på detta! Jag dricker mitt kaffe med ohomogeniserad mjölk och har alltid tyckt att det inte får samma krämiga smak med plantmjölk- och jag har provat alla möjliga olika sorters plantmjölk. Nu hade jag slut på vanlig mjölk men hade en jordmandels-mjölk hemma. Den gick att skumma, men jag visste att smaken skulle bli trist, så jag letade upp detta recept o testade att ha i ett ägg i och skumma upp mer. Blev supergott!!

 4. Hej!
  Jag har varit jätteskeptisk mot detta. Men jösses så gott det var! Skippade kanelen och extra sötning.
  Tack gjorde min helg!

Kommentera