Pulled beef i Crock Pot
För ett par månader sedan köpte vi en Crock Pot och det har varit en succé hittills. Crock pot är en slow cooker, alltså en eldriven gryta som tillagar maten på låg temperatur under en lång tid. Det är ett enkelt sätt att göra långkok på. Grytan som man lägger maten i är gjord i keramik och går därför också att använda för tillagning i ugnen, exempelvis. Den slow cooker vi har är 4,7 liter och har två olika värmelägen och en timer.
Pulled beef i Crock Pot har snabbt blivit en favorit hos oss. Det är så enkelt att göra och blir väldigt gott. Det bästa med pulled beef är att man kan äta det med massor av olika goda tillbehör. Förra helgen gjorde vi det och åt tillsammans med cole slaw, avokadoröra, grönsaker och paleobröd. Jättegott!
Pulled beef går även att göra på spisen som ett vanligt långkok. Jag använder ett recept från Linneas skafferi som inspiration. Min något ändrade version är med mindre kött i förhållande till sås, lite andra proportioner på ingredienserna och med egen kryddblandning. Receptet på hur jag gjorde finns nedan.
Pulled beef, ca 4 port:
- 600 g nötkött (t.ex. högrev, ytterlår eller fransyska)
- 1 msk olja eller smör
- 1 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl tomatpuré
- 500 g passerade tomater
- 1,5 msk whiskey
- 2 dl vatten
Kryddblandning:
- 2 msk rökig paprika
- 1/2 msk kryddpeppar
- 1/2 tsh chili
- 1-2 tsk salt
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk vitlökspulver
- 1/2 tsk timjan
- 1/2 tsk lökpulver
- 1/2 krm svartpeppar
- 1/2 krm spiskummin
Gör såhär:
- Putsa köttet från hinnor.
- Blanda alla kryddor till kryddblandningen väl.
- Skiva löken och pressa vitlöken. Bryn lök, vitlök, kött och kryddor i olja eller smör direkt i slow cookern eller i en stekpanna på spisen.
- Blanda ner tomatpuré, krossade tomater, whiskey och vatten. Rör om ordentligt.
- Sätt slow cookern på låg värme och ställ timern till 8 timmar. Rör om då och då.
- När köttet går att dela med en gaffel är det klart, men det kan stå och koka ännu längre om man vill det. Dela allt kött och blanda med såsen innan servering.
- Servera tillsammans med cole slaw, avokadoröra, grönsaker och paleobröd.
Cole slaw, ca 4 port:
- 7 dl strimlad vitkål
- 2 dl majonnäs, gärna hemmagjord
- 2 tsk dijonsenap
- 1/2 tsk salt
- peppar
Gör såhär:
- Strimla vitkålen med hjälp av en mandolin/osthyvel eller genom att skära tunt med en kniv. Det går också att använda matberedare med tunn skärskiva.
- Rör samman majonnäs, dijonsenap, salt och peppar. Blanda med kålen och låt stå svalt en stund.
Avokadoröra:
- 1 avokado
- 1/2 dl majonnäs
- 1/2 tsk vitlökspulver
- salt och peppar
Gör såhär:
- Mosa avokadon och blanda noggrant med majonnäs och kryddor.
Paleobröd:
Recept finns på paleoskafferiet (det är bara att forma dem till vanliga frallor istället för korvbröd). Jag bytte ut lite av mandelmjölet till jordmandelmjöl (chufamjöl), men annars är de precis enligt recept.
Förberedelserna pågår i vår Crock Pot.
Och voilá! En riktigt god måltid.
Pingback: Veckomeny Paleo #1 - Ekoista
Pingback: Veckomeny Paleo #2 - Ekoista
Pingback: Veckomeny Paleo #3 - Ekoista