Zoodles

Zoodles (zucchinipasta)

Inlägget innehåller annonslänkar. Läs mer.

Zucchinipasta, även kallat zoodles, är ett roligt och enkelt sätt att ersätta olika typer av pasta. Det är väldigt populärt hos personer som äter lågkolhydratkost, men det är samtidigt ett smart sätt att få i sig mer grönsaker även om man faktiskt äter pasta vanligtvis.

Som namnet antyder är zoodles gjorda på helt vanligt zucchini. Det är därmed naturligt glutenfritt, oprocesserat och rikt på näring. Det går att göra till olika former beroende på vilken typ av pastarätt man vill imitera.

Och den viktigaste fördelen av dem alla: det blir jättegott!

Zoodles

Vad behöver man?

För att göra zoodles behöver man något av följande:

Så det är bara att välja det verktyg man tycker passar bäst eller det man har hemma. Jag började med osthyvel men använder nu mandolin (som jag inte hade förut).

Hur gör man?

1. Strimla

Om man använder en spiralizer är det enkelt att strimla nudlarna med den och med en mandolin går det att göra avlånga strimlor, s.k. julienne. Om man inte har någon av dessa går det bra att skiva en zucchini med hjälp av en osthyvel och sedan skära skivorna i smalare strimlor med en kniv. Det blir då lite mer tagliatelle-stuk på zucchinipastan. Det kan vara ett bra sätt att börja på om man bara vill prova på att göra zoodles men saknar annat verktyg.

Om man ska göra lasagne går det utmärkt att använda zucchini istället för lasagneplattor. Då behöver man bara skiva zucchinin i tunna skivor med hjälp av en osthyvel eller mandolin.

2. Lägg i kokande vatten

Att tillaga zoodles går fort! Jag brukar koka upp lättsaltat vatten och lägga ner mina zoodles i ungefär 1 minut. Därefter häller jag dem direkt i ett durkslag så att de inte tillagas för länge och blir mosiga.

3. Klart

Så enkelt är det! Det går ju till och med snabbare att tillaga än vanlig pasta. 🙂

Vad kan man göra?

Det går att göra i stort sett vilka pastarätter som helst med zucchini. Här är några exempel (klicka på bilderna för att komma till recepten):

Zucchinipasta med avokadopesto och fetaostfyllda köttbullar

Zucchinipasta med avokadopesto och fetaostfyllda köttbullar

Zucchinipasta med vitlöksfrästa räkor

Zucchinipasta med vitlöksfrästa räkor, coctailtomat och spenat

Asiatisk fisksoppa med zucchininudlar

Asiatisk fisksoppa med zucchininudlar

Zucchinilasagne Paleo

Zucchinilasagne

Zucchiniravioli med kalkon och spenat

Zucchiniravioli med kalkon och spenat

Köttfärssås med morots- och zucchinispaghetti

Köttfärssås med morots- och zucchinispaghetti

Kommentarer

  1. Pingback: Zucchinipasta med kalkon, bacon och krämig parmesansås - Ekoista

Kommentera