Blomkålssoppa med parmesan, knaperstekt bacon och rostade pinjenötter
Jag älskar soppor som är lite extra tjocka och krämiga. Denna blomkålssoppa med parmesan, knaperstekt bacon och rostade pinjenötter är en sådan där härligt tjock soppa – precis som jag gillar det. Det blir då också enkelt att toppa soppan med massor av godsaker och den här kombinationen var helt magisk. Vilka smaker!
Blomkålssoppa med parmesan, knaperstekt bacon, rostade pinjenötter och finklippt ruccola.
Ca. 3 portioner:
- 1 blomkålshuvud
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 125 g parmesanost
- 4 dl vatten
- 3 dl grädde
- 1 tsk kryddsalt
- 1/2 tsk paprikapulver (smoked)
- 1 krm chili
- salt och peppar
- smör till stekning
Knaperstekt bacon:
- ca. 4 skivor bacon
Rostade pinjenötter:
- 75 g pinjenötter
- 3 msk olivolja
Gör såhär:
- Hacka löken och pressa vitlöken. Skär blomkålen i bitar.
- Stek löken i smör i en stor gryta tills den mjuknat. Tillsätt blomkål och stek en stund till under omrörning.
- Tillsätt vatten, grädde, kryddsalt, paprikapulver och chili. Koka upp soppan och låt den sedan puttra på medelvärme tills blomkålen blivit mjuk, ca 20 minuter.
- Förbered toppingen till soppan under tiden den kokar. Skär baconskivorna i smala bitar och stek sedan tills det får en fin färg. Ställ åt sidan.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna och rosta pinjenötterna på hög värme under omrörning. De är klara när de fått en gyllenbrun färg, vilket tar några minuter. Se upp så de inte blir brända! Lägg över de rostade nötterna på hushållspapper direkt de är klara och låt oljan rinna av.
- Riv eller hyvla parmesanosten.
- När blomkålen blivit mjuk, mixa soppan till en slät och tjock soppa med stavmixer. Tillsätt mer vatten om tunnare konsistens önskas.
- Rör ner parmesanosten i soppan och fortsätt röra tills osten smält något (det gör inget om det blir klumpar, det blir bara extra gott). Smaka av med salt och peppar.
- Servera direkt och toppa med knaperstekt bacon, rostade pinjenötter och lite finklippt ruccola.
Kommentera