Chokladbollar med nötsmör

Chokladbollar med nötsmör (den mjölkfria varianten)

För ett par veckor sedan publicerade jag ett recept på chokladbollar med nötsmör. Det är riktigt goda chokladbollar, men jag fick ett par frågor hur man kan göra om man vill göra dem utan smör. Eftersom jag gärna vill att så många som möjligt ska kunna prova mina recept har jag funderat litegrann på hur jag ska få bollarna att bli lika goda, men utan att det ska bli en alltför framträdande kokossmak (som det lätt kan bli med kokosolja i).

Idag kom jag på det! Lösningen till att få dem lika krämiga och goda som de med smör kanske är att smälta några av ingredienserna till choklad och använda i chokladbollssmeten. Jag provade mig fram och resultatet blev riktigt bra. Dessa bollar är också fantastiska och har en god, nötig karaktär.

Chokladbollar med nötsmör

För att få härliga färger rullade jag bollarna i olika saker: bipollen, kokos blandat med lingonpulver (fungerar med acaipulver också) och finhackade hasselnötter. Jag tycker de blev väldigt fina!

Chokladbollar med nötsmör

Ca. 15 chokladbollar:

 • 4 msk kokosolja
 • 2 msk jordnötssmör eller mandelsmör
 • 3 msk kakao
 • 7 färska dadlar
 • 1 1/2 dl mandelmjöl
 • 1/2 tsk äkta vaniljpulver
 • bipollen, kokos, lingonpulver och/eller finhackade hasselnötter till att rulla bollarna i

Gör såhär:

 1. Lägg 2 msk kokosolja tillsammans med nötsmör och kakao i en liten kastrull. Smält på låg värme under omrörning tills massan blir flytande och klumpfri. Ta bort från värmen.
 2. Mixa dadlar till en slät massa med hjälp av en mixer eller stavmixer.
 3. Häll över chokladblandningen och mixa tillsammans med dadlarna.
 4. Blanda ner äkta vaniljpulver och mandelmjöl och blanda till en fast chokladmassa. Tillsätt slutligen resten av kokosoljan. Ta mer olja ifall det behövs, massan ska vara fast så att det går att rulla chokladbollar men ändå lite oljig på ytan så att det bollarna ska rullas i fastnar på ytan.
 5. Rulla till bollar och rulla dem i bipollen, kokos blandat med lingonpulver eller finhackade hasselnötter.
 6. Förvara i kylen, men ta gärna fram en stund innan servering så att de hinner mjukna lite.

Chokladbollar med nötsmör  Chokladbollar med nötsmör

Chokladbollar med nötsmör

Kommentarer

 1. Cissi

  Spännande! Jag äter egentligen paleo, men testade ändå chokladbollarna med smör, de var gudomliga 🙂 Ser fram emot att prova dessa också! Tack för att du delar med dig av alla goda recept!

  1. Vad roligt att höra att du gillade chokladbollarna! Jag hoppas du gillar även detta recept. 🙂

   /Josefin

Kommentera