Panerad rödspätta med sötpotatissallad och äppel- och gurksås

Panerad rödspätta med sötpotatissallad och äppel- och gurksås

När jag var liten åt vi väldigt mycket fisk hemma. Fisken var lokalt fiskad och det var oftast lax, strömming eller sik som vi åt. Ibland åt vi abborre och min mamma brukade panera den och servera tillsammans med potatis och en äppel- och gurksås. Det var nog en av de bästa rätter jag visste!

Nu brukar jag försöka återskapa den rätten, men anpassa efter mitt sätt att äta och de råvaror jag har tillgång till. Sist fick jag ihop något riktigt bra och det var denna rätt: panerad rödspätta med sötpotatissallad och äppel- och gurksås. Fantastiskt god!

För att få till en bra panering använder jag mandelmjöl och sesamfrön och det blir riktigt bra. Ibland kan det vara svårt att steka utan att all panering trillar loss, men det kan räcka med att panera och steka bara på ena sidan. Det går också att tillaga fisken i ugnen, så håller paneringen bättre.

Panerad rödspätta med sötpotatissallad och äppel- och gurksås

Äppel- och gurksås

Panerad rödspätta:

  • 400 g rödspättafiléer
  • 3/4 dl mandelmjöl
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1 ägg
  • salt och peppar
  • smör, ghee eller kokosolja till stekning

Sötpotatissallad:

  • 1 sötpotatis
  • 100 gram coctailtomater
  • 50 g sockerärter
  • 1 näve ruccola
  • olivolja
  • flingsalt

Äppel- och gurksås:

  • 1/2 äpple
  • 1/4 gurka
  • 1 1/2 dl majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk hackad gräslök
  • 2 msk hackad persilja
  • salt och peppar

Gör såhär:

  1. Skär sötpotatisen i tärningar och koka tills bitarna blivit mjuka (ca. 10 minuter). Låt svalna.
  2. Skär coctailtomaterna i fjärdedelar och skär sockerärterna i mindre bitar. Bryt ruccola i mindre bitar och lägg alltsammans i en skål tillsammans med den avsvalnade sötpotatisen. Ringla över olivolja och blanda runt. Strö över lite flingsalt.
  3. Skär äpplet och gurkan i små tärningar, ca 1 cm.
  4. Blanda majonnäs, dijonsenap, gräslök och persilja i en skål. Blanda ner äppel- och gurkbitarna. Smaka av med salt och peppar.
  5. Hetta upp en stekpanna.
  6. Blanda mandelmjöl, sesamfrön, salt och peppar på en tallrik.
  7. Vispa upp ägget med hjälp av en gaffel och lägg ut på en annan tallrik.
  8. Vänd varje rödspättafilé i ägget och sedan i mandel- och sesamblandningen, alternativt pensla filéerna med ägg och strö över av blandningen. Stek på medelvärme, ca 1-2 minuter per sida.

Panerad rödspätta med sötpotatissallad och äppel- och gurksås

Äppel- och gurksås

Kommentarer

  1. Pingback: Veckomeny Paleo #4 - Ekoista

  2. Cissi

    Det här är något av det godaste jag ätit! Vilka smaker! Speciellt sötpotatissalladen var fantastisk!

    1. Vad roligt att höra, tack så mycket! Jag blir så glad av att få höra att mina recept uppskattas, så jätteroligt att du gillade det 🙂

      /Josefin

Kommentera