
En helg med mycket god mat
Denna helg har verkligen varit en helg fylld med god mat. I fredags lagade jag tvårättersmiddagd som vi åt när sonen gått och lagt sig. Till förrätt åt vi minipajer med sakgenröra, avokado och ruccola. Till huvudrätt hade jag gjort kycklingben med tandoori, blomkålsris, granatäpple och ruccola. En enkel middag som blev väldigt god!
Igår hade jag tjejmiddag hemma med tre kompisar som jag har pluggat med. Vi lagade fiskburgare med paleobröd, cole slaw, avokadoröra, citronmajonnäs, gurka, tomat och sallad. Det blev väldigt gott och vi åt tills vi var proppmätta! Till efterrätt hade jag gjort chokladmousse som jag kombinerade med hallonglass gjord på avokado, banan och hallon.
Här kommer några bilder från middagarna. De är snabbt tagna med mobilkameran (i dåligt ljus), så ni får ha överseende med lite sämre bilder än vanligt. Jag tänkte bli bättre på visa upp även vardagliga bilder här på bloggen ibland, så därför publicerar jag dessa ändå. Jag hann inte med att fota alla saker, men nedan finns några bilder.
Jag har försökt samla ihop alla recepten längst ner i inlägget.
Minipajer med skagenröra, avokado och ruccola.
Tandoorikyckling med blomkålsris, ruccola och granatäpple.
Paleobröd som användes som hamburgerbröd.
Chokladmousse med hallonglass. Toppad med hallon, bipollen och riven mörk choklad.
Minipajer med skagenröra
Minipajbottnarna är gjorda med hasselnötsmjöl och har publicerats på bloggen tidigare. Recept på skagenröra finns i detta recept med västerbottenpaj. Den går också att göra vegetarisk genom att använda morot och selleri istället för räkor. Recept på det finns i detta recept.
Tandoorikyckling och blomkålsris
Huvudrätten är kycklingben som jag gjort i ugnen med tandoorikryddad creme fraiche. Jag brukar blanda min egen tandoorikrydda så att jag alltid har det hemma. Här finns recept på mina hemmagjorda kryddblandningar.
Tandoorikyckling, 3 port:
- 1 kg kycklingben
- 2 dl creme fraiche
- 1 msk hemmagjord tandoorikrydda
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg kycklingbenen i en ugnssäker form.
- Blanda creme fraiche med tandoorikrydda och häll ut över kycklingbenen. Ställ in i ugnen och låt stå tills kycklingen är genomstekt, ca. 1 timme.
Blomkålsris, 3 port:
- 1/2 blomkål
- salt
Gör såhär:
- Koka upp saltat vatten.
- Riv blomkål grovt på rivjärn eller i en matberedare.
- Lägg den rivna blomålen i det kokande vattnet och låt koka 1 minut. Häll av vattnet.
Fiskburgare med paleobröd, citronmajonnäs, avokadoröra och cole slaw
Fiskburgare, 4 port:
- 500 g vit fisk
- 4 cm pepparrot
- 1 ägg
- smör till stekning
- salt och peppar
Gör såhär:
- Tina fisken om den varit fryst. Mixa till en färs med hjälp av stavmixer.
- Riv ner pepparrot i fiskfärsen och tillsätt ägg, salt och peppar. Forma färsen till 8 biffar.
- Hetta upp en stekpanna och stek biffarna i smör, ca 3 minuter på varje sida.
Hamburgerbröd:
Jag använde ett recept på korvbröd som jag helt enkelt formade till hamburgerbröd istället. Receptet finns på Paleoskafferiet.
Citronmajonnäs:
Jag vispade egen majonnäs på två äggulor (recept på egen majonnäs finns i detta inlägg). Jag smaksatte den med rivet skal från 1/2 citron, 1 msk hackad dill, salt och peppar.
Avokadoröra:
Avokadoröran jag gjorde bestod av mosad avokado, lite creme fraiche, salt och peppar.
Cole slaw:
Jag gör ofta cole slaw och då brukar jag använda receptet som finns i detta inlägg. Så även nu!
Chokladmousse med hallonglass
Chokladmousse:
Receptet på chokladmoussen kommer från Sannas matbok av Sanna Ehdin. Den innehåller mörk choklad, äggvita, vispgrädde och är smaksatt med kardemumma och apelsin.
Hallonglass:
Receptet på hallonglassen finns också i Sannas matbok, men jag gjorde inte exakt som i receptet utan höftade lite. Jag använde:
- 1 avokado
- 2 bananer
- 150 g frysta hallon
Gör såhär:
Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det får en krämig konsistens. Servera direkt!
–
Det var all mat från helgen. Hoppas att det kunde inspirera!
Kommentera