Guldmjölkssmoothie – en variation till guldmjölk
Guldmjölkssmoothie är min variation till guldmjölk. Guldmjölk är ett bra sätt att få i sig den fantastiska gurkmejan, men ibland kan det ju faktiskt vara kul med lite variation och en lite roligare touch på guldmjölken. Därför skapade jag detta recept på guldmjölkssmoothie – ett enkelt och gott sätt att få i sig gurkmeja på. Perfekt för de som har svårt för smaken av gurkmeja men ändå vill ta del av de goda egenskaperna!
Guldmjölk (originalet som gav idén till guldmjölkssmoothie)
Guldmjölk, eller golden milk, är något som är väldigt omtalat och som brukar drickas för att det är antiinflammatoriskt och kan stärka immunförsvaret. Det är en mild, men ändå kryddig dryck som är hälsosam att dricka. Jag har tidigare publicerat ett inlägg som handlar om guldmjölk (inklusive recept) och det kräver att man gör en pasta av gurkmeja, svartpeppar och vatten. Pastan förvarar man sedan i kylen och använder när man kokar sin guldmjölk.
Gurkmeja
Anledningen till varför guldmjölk blivit så populärt är såklart på grund av ingrediensen gurkmeja. Det innehåller väldigt mycket antioxidanter som heter curcumenoider, vilket hämmar inflammationer i kroppen. Gurkmeja används inom den indiska ayurvedan och inom kinesisk medicin just på grund av sina hälsofrämjande egenskaper.
Om du vill veta mer om gurkmeja och hur man kan använda den i mat, smoothies eller shots kan jag rekommendera att läsa mer inne hos food pharmacy. Där finns möjlighet att fördjupa sig i gurkmejans fantastiska värld!
Gulsmjölkssmoothie (2 st)
Ingredienser:
- 2 färska bananer (gärna gröna)*
- 1/2 dl kokosmjölk
- 2 dl mandelmjölk eller annan växtbaserad mjölk
- 2 msk jordnötssmör
- 2 dadlar
- 2 msk kokosflingor
- 2 cm färsk ingefära
- 3-4 cm färsk gurkmeja**
- 1/2 tsk kardemumma
- 1/2 tsk kanel
*Gröna bananer är mer rika på fiber, vilket gör att de hjälper till att boosta tarmfloran. De innehåller också mindre socker.
**Det går att använda torkad gurkmeja, men tillsätt ett par nypor svartpeppar. Svartpeppar gör att kurkuminet i gurkmejan blir biotillgängligt, alltså att kroppen kan ta upp det. Det är ämnet piperin i svartpepparn som hjälper till med detta.
Gör såhär:
- Riv ingefäran och gurkmejan
- Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa tills det fått en slät konsistens (det går även bra med stavmixer). Tillsätt mer mjölk för en tunnare smoothie.
- Valfritt: Toppa med nöt- och fröblandning (på bilden är det mandlar, pekannötter, solroskärnor, pumpafrön och kokoschips som är rostade i kokosolja)
Njut av en krämig och söt smoothie som innehåller hälsosamma ingredienser!
Kommentera