Nyttig bananglass med choklad
Detta är ett av mina absoluta favoritrecept på nyttig och sockerfri glass. Banan och choklad är en smakkombination som aldrig går fel och glassarna blir också riktigt snygga om man har i hela bananbitar och doppar dem i härlig, hemmagjord choklad.
Dessa glassar kan men frossa i med gott samvete då de är fria från raffinerat socker. Det är bananen som står för sötningen så glassarna passar både för stora och små. Supergott!
För dessa glassar har jag använt formarna Paddle i rostfritt stål som kommer från Lapland Eco Store. Formarna rymmer ungefär 1 dl var, så receptet räcker till 5-6 glassar beroende på storleken på bananerna.
Ingredienser:
- 3 bananer
- 2 msk kakao
- 2 dl kokosmjölk
- 1/2 tsk äkta vaniljpulver
- ev. 2 tsk kakaonibbs
Gör såhär:
- Spara ungefär 1/2-1 banan och skär den i tunna skivor.
- Mixa resten av ingredienserna till en slät smoothie.
- Lägg bananskivorna mot kanterna i glassformarna och fyll dem med smoothien.
- Ställ in i frysen och låt stelna över natten.
- Ta ut de färdiga glassarna ur formarna och doppa i hemmagjord choklad (recept nedan) och garnera med kokosflingor eller hackade nötter. Låt stelna på en tallrik eller bricka med smörgåspapper på i frysen.
- Förvara glassarna i en burk i frysen. Lägg bakplåtspapper mellan glassarna så att de inte fastnar i varandra.
Hemmagjord choklad:
- 2 msk osötat jordnötssmör eller mandelsmör
- 2 msk kokosolja
- 1 msk kakao
- 1 tsk honung
- 1/4 tsk äkta vaniljpulver
Gör såhär:
- Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och låt smälta på svag värme på spisen. Rör om då och då. Chokladen är klar när den är rinnande och klumpfri.
Kommentera