Sockerfria dammsugare

Sockerfria dammsugare / punschrullar

Imorgon är det punschrullens dag! För en tid sedan bakade jag sockerfria dammsugare/punschrullar, så jag tänkte att det är ett utmärkt tillfälle att dela med mig av receptet nu. Att hitta recept på sockerfria dammsugare som inte innehåller sötningsmedel var inte det lättare och det var därför jag bestämde mig för att prova göra en variant på egen hand.

Mina dammsugare blev väldigt fina och lika vanliga i utseendet, men de hade en annorlunda smak. De har ganska mycket smak av mandel, men är väldigt goda och har en behaglig sötma. Om man smaksätter med lite arraks eller punsch hamnar man nog lite närmare den rätta smaken.

Sockerfria dammsugare

Jag använde en sockerfri chokladkaka som fyllning i rullarna. Receptet på chokladkakan kommer från min lilla kokvrå och jag gjorde, precis som när jag bakar kakan, en halv sats av hennes chokladkaka. Inspiration för marsipanen fick jag från Baka Sockerfritts sockerfria dammsugare. De är sötade med sötströ, men jag tog dadlar istället och ändrade receptet så att det skulle bli bra konsistens på den.


Jag har färgat marsipanen rosa med hjälp av rödbetsjuice som jag själv pressat i min råsaftscentrifug. Det går också bra att ha ofärgad marsipan eller färga med lite hallonjuice (mosade och silade hallon) eller gurkmeja. Marsipanen kan bli lite mer kladdig om man tar mer juice att färga med och då kan det behöva tillsättas ytterligare lite kokosmjöl. Om man väljer att färga med gurkmeja kanske det inte behövs lika mycket kokosmjöl som i receptet.

Chokladfyllning:

 • 3 ägg, vitor och gulor separerade
 • 1 1/2 dl mandelmjöl
 • 1 1/4 dl färska dadlar
 • 1/2 dl vatten
 • 1/4 dl kakao
 • 3 msk kokosmjöl
 • 1/2 – 1 tsk arraksarom

Gör såhär:

 1. Vispa äggulor.
 2. Mixa dadlar i en mixer eller matberedare. Tillsätt äggulor, vatten och kakao och mixa.
 3. Blanda i mandelmjölet.
 4. Vispa äggvitor till ett hårt skum med elvisp.
 5. Vänd när äggvitorna i chokladsmeten och blanda försiktigt tills det blir jämt blandat. Blanda inte för mycket, för då kan fluffigheten försvinna.
 6. Häll smeten i en form, smord eller klädd med bakplåtspapper. Jag använder en vanlig pajform eller en springform.
 7. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 20 minuter.
 8. Låt chokladkakan svalna.
 9. Smula ner hela kakan i en bunke och knåda den med händerna. Tillsätt kokosmjöl och arraksarom.
 10. Rulla ut kakan till avlånga rullar och dela dem sedan i lika stora bitar. Det kommer att bli ungefär 9 bitar.
 11. Låt rullarna stå svalt.

Marsipan:

 • 6 färska dadlar
 • 2 dl mandelmjöl
 • 1 äggvita
 • 1 tsk fiber husk
 • 2 msk kokosmjöl
 • ev. 2 tsk rödbetsjuice

Gör såhär:

 1. Mixa dadlarna i en matberedare eller mixer så att det blir en slät massa.
 2. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ordentligt. Tillsätt eventuellt mer rödbetsjuice tills önskad färg har uppnåtts.
 3. Kavla ut marsipanen, gärna mellan två bakplåtspapper så att den inte fastnar i underlaget eller kaveln. Se till att strö lite koksmjöl både under och ovanpå marsipanen för att minska risken för att den ska fastna. Kavla marsipanen så jämt som möjligt tills den är ungefär 3-4 mm tjock.  Lägg in marsipanen i frysen (utan att lossa bakplåtspappret) och låt stå i frysen i ca. 20 minuter.
 4. Ta ut marsipanen ur frysen och lossa försiktigt bakplåtspappret från ena sidan. Lägg tillbaka bakplåtspappret lätt ovanpå marsipanen, vänd på den och lossa bakplåtspappret från andra sidan. Låt marsipanen ligga kvar på det ena bakplåtspappret.
 5. Skär marsipanen i remsor, lika breda som chokladrullarna, och klä försiktigt marsipanen runt rullarna. Hjälp till med bakplåtspappret som marsipanen ligger på då den lätt går sönder.
 6. Lägg alla marsipanklädda chokladrullar i frysen medan chokladen förbereds.

Choklad:

 • 100 g sockerfri choklad eller 85% mörk choklad
 • 2 tsk kokosolja

Gör såhär:

 1. Smält chokladen och oljan över vattenbad.
 2. Ta fram rullarna ur frysen och doppa ändarna i den smälta chokladen.
 3. Låt stelna. Förvara dammsugarna i kylen.

Sockerfria dammsugare


Kommentarer

 1. Elisabeth

  Om man hellre vill ha sötströ, hur mycket ska man då ta istället för dadlarna i recepten på denna sida?

  1. Hej Elisabeth,

   Tyvärr har jag inte testat att göra receptet med annan sötning, så jag kan inte riktigt svara på hur mycket sötströ du behöver ha. Receptet är anpassat efter dadlar som sötning så det kan hända att det blir lite annorlunda med sötströ.

   /Josefin

Kommentera