Tacopaj med sötpotatisbotten
Det finns många olika sätt att göra pajbotten på – det gäller bara att vara lite kreativ och tänka utanför boxen för att hitta en bra botten som är fri från vetemjöl. Att göra pajbotten på sötpotatis är inget jag kommit på själv, men jag tyckte att det var ett spännande och kreativt sätt att göra det på, så jag provade att göra en tacopaj med sötpotatisbotten.
Resultatet blev en mycket god och matig paj som jag gärna äter fler gånger. Ett tips är att även fylla den med broccoli och paprika så blir den ännu mer näringsrik och får lite härliga färger också.
För att det ska bli enklare att förstå hur jag la ut sötpotatisen för att få en bra botten har jag dokumenterat hela processen i bilder här nedan.
1 tacopaj med sötpotatisbotten:
- 1 sötpotatis
- 500 g nötfärs
- 1 gul lök
- 2-3 msk hemmagjord tacokrydda (utan socker eller tillsatser)
- 2 ägg
- 2 dl kokosmjölk
- 100 g riven ost
- kokosoja
- salt och peppar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skiva sötpotatis i tunna skivor med hjälp av en mandolin eller en osthyvel.
- Smörj en ugnssäker pajform med kokosolja. Lägg ut sötpotatisskivor så att de täcker hela botten på formen. Lägg dem gärna omlott så att de täcker formen ordentligt (de drar ihop sig lite under förgrädningen). Skär några sötpotatisskivor på mitten och lägg ut stående längs pajformens kanter med snittytan nedåt.
- Pensla sötpotatisbotten med kokosolja. Strö över salt och peppar. Förgrädda i ugnen i ca. 10 minuter.
- Hacka löken fint och bryn i smör eller kokosolja så att den blir mjuk och gyllenbrun.
- Tillsätt färsen och bryn tillsammans med tacokryddan tills färsen är genomstekt. Fördela tacofärsen över den förgräddade pajbotten.
- Vispa samman ägg och kokosmjölk. Smaka av med salt och peppar och häll blandningen över pajen. Strö över ost.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter.
Men åh vad gott, det där måste jag pröva att göra en vegetarisk variant av!! 🙂
Ja, det tycker jag du ska prova! Det kanske skulle fungera att göra en rotfruktspaj med denna botten. 🙂
Pingback: 11 tips för att minska matsvinnet - Ekoista